BASILIEK VAN MAXENTIUS & CONSTANTIJN

WveRome1

BASILIEK VAN MAXENTIUS & CONSTANTIJN

Roma, Lazio 00187, Italy

Created By: Wim Vermeylen

Information

Eerste christelijke basiliek die aan de basis ligt van het kruisbeeld ontwerp van alle kerken.

De Basiliek van Maxentius en Constantijn is een basiliek die werd gebouwd in de 4e eeuw na Christus. De basiliek is vernoemd naar de Romeinse keizers Maxentius en Constantijn, die beide aan de bouw bijdroegen.

Dit imposante gebouw werd gebouwd in de periode dat de bekendheid van Rome afnam en was niet langer de hoofdstad van het Romeinse Rijk, maar dat neemt niet weg dat het indrukwekkend is: het is zelfs het grootste gebouw in het Forum Romanum.

Het Nederlandse woord basiliek is afgeleid van het Latijnse woord basilica, dat op zijn beurt weer is afgeleid van het Oudgriekse Βασιλική (basilikè, "koninklijk gebouw". Een basilica diende voornamelijk als markthal en beursgebouw, in de keizertijd ook als rechtszaal.

Oorspronkelijk was het een rechtbank en een officiële ontmoetingsplaats. Het architecturale formaat van deze en andere oude Romeinse basilieken werd overgenomen bij de bouw van christelijke kerken en kathedralen, en hier halen we de moderne betekenis van het woord 'basiliek' vandaan.

De locatie was de locatie van het Horrea Pipertataria-pakhuis dat afbrandde tijdens de brand van 283 na Christus. Horrea Pipertataria werd in de 2e eeuw gebouwd om graan, kleding, marmer, olijfolie en andere voedselartikelen op te slaan. Toen keizer Septimius Severus (dezelfde persoon die de Septimiusboog op het Forum Romanum bouwde) stierf in 211 na Christus, had hij genoeg voedsel in het pakhuis opgeslagen om de 1 miljoen burgers van Rome zeven jaar lang te voeden

De bouw van de basiliek op de plaats van het pakhuis begon in 308 na Christus onder keizer Maxentius en werd voltooid onder keizer Constantijn in 313 na Christus. Constantijn voltooide de basiliek nadat hij Maxentius versloeg in de Slag om de Milvische Brug in 312 n.Chr..

De basiliek was bijna voltooid toen Constantijn het gebouw en het ontwerp overnam en daarbij kleine wijzigingen aanbracht. De veranderingen omvatten onder meer het herpositioneren van de ingang van de richting van de Tempel van Venus en Rome naar de Palatijnse heuvel in het zuiden. Hij voegde ook nog een apsis toe en verving het kolossale standbeeld van Maxentius in de westelijke apsis door zijn eigen hoofd.

In de loop van de tijd werd het ontwerp van de basiliek gebruikt bij de bouw van kerken en basilieken en werd het synoniem voor gebedshuizen. Keizer Constantijn was van mening dat het ontwerp van de basiliek, in de vorm van een kruisbeeld, het perfecte ontwerp zou zijn voor de christelijke eredienst. Veel kerken over de hele wereld zijn tegenwoordig op dezelfde manier ontworpen, dat wil zeggen: in de vorm van een kruisbeeld

-----------------------------------------

Een monument van keizerlijke macht en architectonische schoonheid:

De Basiliek van Maxentius & Constantijn, ook wel bekend als de Basilica Nova, is een imposante basilica in Rome. De bouw werd gestart in 308 na Christus door keizer Maxentius en voltooid door Constantijn de Grote in 312 na Christus. De basilica was het grootste gebouw in Rome op dat moment en was bedoeld als een forum voor rechtbanken en andere officiële functies.

Een kolossale structuur met een innovatief ontwerp:

De basilica is 100 meter lang, 65 meter breed en 35 meter hoog. Het gebouw heeft een drieschepige structuur met een gewelfd dak. De basilica was de eerste Romeinse structuur die gebruik maakte van betonnen gewelven op deze schaal. De gewelven werden ondersteund door massieve pilaren van graniet en marmer.

Een rijke geschiedenis met verschillende functies:

De basilica werd in de loop der eeuwen voor verschillende doeleinden gebruikt. In de middeleeuwen werd het gebouw gebruikt als kerk en vesting. Later werd het gebruikt als opslagplaats en zelfs als stal. In de 19e eeuw werd de basilica gerestaureerd en is het sindsdien een openbare bezienswaardigheid

This point of interest is part of the tour: WveRome1


 

Leave a Comment

 


 

Download the App

Download the PocketSights Tour Guide mobile app to take this self-guided tour on your GPS-enabled mobile device.

iOS Tour Guide Android Tour Guide

 


 

Updates and Corrections

Please send change requests to changerequest@pocketsights.com.