Basilica di Santa Maria degli Angeli e dei Martiri

wveRome4

Basilica di Santa Maria degli Angeli e dei Martiri

Roma, Lazio 00187, Italy

Created By: Wim Vermeylen

Information

Door Michelangelo ontworpen kerk in ruines thermen van Diocletianus

In het midden van de zestiende eeuw werd, met de zegen van paus Papius IV, het besluit om een ​​kerk te bouwen goedgekeurd. De Siciliaanse predikant Antonio del Duca zag een ongewoon helder licht over de ruïnes van het thermale complex, wat hem op het idee bracht om op deze plek een kerk te bouwen.

Niemand minder dan een 86-jarige Michelangelo kreeg de bouw toevertrouwd . Michelangelo liet het originele ontwerp van het badhuis onaangetast, en plaatste de entree van de kerk aan de oostkant, zodat de enorme hal van het oorspronkelijke tepidarium het schip van de kerk vormde. Hij verhoogde wel de vloer met twee meter, zodat de ruimte vandaag twee meter lager is dan het originele ontwerp. .Op 18 februari 1564, na de dood van Michelangelo, werd het werk voortgezet door Jacopo Del Duca , zijn leerling en neef van Antonio Lo Duca.

Het interieur is ingericht in de stijl van Italiaanse barok, gebaseerd op de ontwerpen van Michelangelo.
Bij het binnengaan van de kerk was de eerste indruk de enorme grootsheid van de kerk, die werd benadrukt door de acht enorme zuilen van roze, Afrikaanse graniet, 14 meter hoog en meer dan 1,6 meter in diameter. De zuilen waren in de oudheid zeventien meter hoog, nu nog maar vijftien meter omdat Michelangelo de vloer twee meter heeft verhoogd.

In de rechtervleugel ligt in de vloer de Linea Clementina, een meridiaan met de tekens van de dierenriem, die paus Clemens XI heeft laten aanleggen door Francesco Bianchini in 1702. Deze lijn werd gebruikt om pasen te voorspellen en kalenders goed te zetten.

In 2001 installeerde de Italiaans-Amerikaanse kunstenaar Narcissus Quagliata , een leerling van De Chirico , een glas-in-loodkoepel op het plafond van de basiliek. De grote glasconstructie van vijf meter doorsnee, gelegen op 23 meter hoogte, fungeert tevens als zonnewijzer . Door de weerspiegeling ervan op de vloer van de ronde kamer te observeren, kun je de beweging van de aarde rond de zon volgen.

Binnen in de kerk is er een interessante permanente tentoonstelling die, door middel van afbeeldingen, tekeningen en prachtige zwart-wit didactische foto's, het verhaal vertelt van de Thermen van Diocletianus en hun transformatie van Michelangelo tot een kerk.

---------------------------

Welkom bij de Basilica di Santa Maria degli Angeli e dei Martiri, een unieke kerk in Rome die gehuisvest is in de overblijfselen van de Thermen van Diocletianus!

Stap binnen in deze imposante ruimte en ervaar de grandeur van het oude Rome gecombineerd met de schoonheid van de Renaissance architectuur.

Een kerk met een unieke geschiedenis:

 • Gebouwd door Michelangelo: Bewonder de ingrijpende transformatie van de thermen in een kerk door de beroemde kunstenaar Michelangelo in de 16e eeuw.
 • Ode aan martelaren: De kerk is gewijd aan de christelijke martelaren die mogelijk stierven tijdens de bouw van de thermen.
 • Symbool van religieuze overwinning: De basiliek symboliseert de overwinning van het christendom over het heidense Rome.

Een schatkamer van kunst en architectuur:

 • Imposante ruimte: Ervaar de overweldigende grootte van de voormalige tepidarium, nu het schip van de kerk.
 • Fresco's: Geniet van de prachtige fresco's van Daniele da Volterra en andere kunstenaars.
 • Kapellen: Bezoek de verschillende kapellen, elk met hun eigen unieke sfeer en kunstwerken.

Een oase van rust:

 • Licht en ruimte: De grote ramen en het hoge plafond creëren een gevoel van licht en ruimte.
 • Tuin: Ontspan in de binnentuin van de kerk, een oase van rust in het drukke centrum van Rome.
 • Spirituele beleving: Geniet van de serene sfeer en ervaar de kracht van religie.

Extra informatie:

 • Adres: Piazza della Repubblica, 00185 Roma RM, Italië
 • Openingstijden: Dagelijks van 7:00 tot 18:30 uur.
 • Toegang: Gratis
 • Website: <ongeldige URL verwijderd>

Tips:

 • Bezoek de kerk in de ochtend of late middag om de drukte te vermijden.
 • Neem een gids mee of download een audiogids om meer te weten te komen over de symboliek, de kunstwerken en de geschiedenis van de kerk.
 • Beklim de koepel voor een panoramisch uitzicht over Rome.

Bonus anekdotes:

 • De basiliek is de thuisbasis van het graf van paus Pius IV.
 • De kerk is een populaire filmlocatie en is te zien in films zoals "Angels & Demons" en "The Da Vinci Code".

This point of interest is part of the tour: wveRome4


 

Leave a Comment

 


 

Download the App

Download the PocketSights Tour Guide mobile app to take this self-guided tour on your GPS-enabled mobile device.

iOS Tour Guide Android Tour Guide

 


 

Updates and Corrections

Please send change requests to changerequest@pocketsights.com.