Basilica di Santa Maria in Cosmedin

WveRome1

Basilica di Santa Maria in Cosmedin

Roma, Lazio 00187, Italy

Created By: Wim Vermeylen

Information

Griekse kerk uit de 8ste eeuw met fresco's

Het eerste nieuws met betrekking tot Santa Maria in Cosmedin dateert uit de 6e eeuw na Christus . toen het bekend werd met de naam Sancta Maria in Schola Graeca en met de titel diaconia.

Het werd in 782 vergroot door paus Adrianus I , op de oude Ara Maxima van Hercules , herkenbaar aan de grote kern van de tufsteen van de Aniene, die nog gedeeltelijk bestaat in de achterste helft van de kerk en waarbinnen zich de crypte bevindt.

In de 12e eeuw nam de kerk haar huidige vorm aan als gevolg van de schade veroorzaakt door de invasie van Roberto il Guiscardo. De veranda en de 34,20 meter hoge elegante romaanse klokkentoren , met zeven verdiepingen met glasramen, met een bel uit 1289, zijn het werk van Alfano Camerario , een machtige beheerder van de pauselijke bezittingen.

Het gebouw is door de eeuwen heen verschillende keren gerestaureerd en aangepast en heeft een suggestief en strak interieur. Het werd gered in zijn oorspronkelijke vorm uit de 8e eeuw en heeft drie beuken, gescheiden door vier pilaren en achttien oude zuilen met daarboven 18 Korinthische kapitelen, waarvan 11 uit de Romeinse tijd.

Vermeldenswaard is de Cosmatenvloer , enkele fragmenten van de oude fresco's die dateren uit de 8e en 9e eeuw en die Christus en heiligen uitbeelden, de Schola Cantorum , gebouwd onder Callisto II, omgeven door plutei en zuilen met kostbare marmeren bekledingen, en de gotische- Florentijnse stijl , het werk van Deodato (1294), derde zoon van Cosma de Jongere.

De veranda, een toevoeging uit de 12e eeuw, herbergt de beroemde Bocca della Verità , waarschijnlijk een oud luik, beroemd om het bekende geloof dat de mond de hand kon bijten van degenen die niet de waarheid spraken.

Santa Maria in Cosmedin dankt zijn naam aan het beroemde en eeuwenoude klooster van Constantinopel, het "Kosmidìon", waaraan de Griekse nationale corporatie de kerk toevertrouwde. Om deze reden werd de omgeving ook Schola Graeca en Ripa Graeca genoemd, deze oever van de Tiber.

This point of interest is part of the tour: WveRome1


 

Leave a Comment

 


 

Download the App

Download the PocketSights Tour Guide mobile app to take this self-guided tour on your GPS-enabled mobile device.

iOS Tour Guide Android Tour Guide

 


 

Updates and Corrections

Please send change requests to changerequest@pocketsights.com.