Created By: Wim Vermeylen
La Bocca della Verità, ook wel bekend als de Mond van de Waarheid, is een van de meest interessante beeldhouwwerken in Rome. Het is een groot marmeren masker dat meer dan 1300 kg weegt. De Mond van de Waarheid heeft de vorm van een schijf met een mannelijk gezicht. Het gezicht heeft een open mond, duidelijke ogen en neusvleugels. Je kunt de Mond van de waarheid vinden bij Piazza della Bocca della Verità. De schijf is opgezet in de kerk Santa Maria in Cosmedin. Je kunt hem vinden in het linker portaal van de kerk.
Ondanks dat de Mond van de Waarheid een van de bekendste beeldhouwwerken van Rome is, zijn er rondom deze marmeren schijf veel vraagtekens. Er is weinig bekend over de afkomst van dit beeldhouwwerk. Een van de weinige dingen die men wel weet, is dat de Mond van de Waarheid als duizenden jaren oud is. De Mond van de Waarheid wordt omring door mythes en legendes. En het zijn juist deze verhalen wat de schijf met het mannengezicht zo aantrekkelijk maakt. Men vermoedt dat de beeltenis van het gezicht een God uit de oude klassieke Romeinse tijd is. Wat wel met zekerheid gezegd kan worden, is dat het marmeren masker weggehaald werd van zijn oorspronkelijke locatie en in de 13e eeuw geplaatst werd op Piazza della Bocca della Verità.
De mythe van de Mond van de Waarheid ontstond tijdens de middeleeuwen. In die tijd werd er gedacht dat de schijf met open mond een leugendetector was. Als een leugenaar zijn hand in de schijf zou plaatsen, dan zou de mond sluiten en de hand er afbijten.
Piazza della Bocca della Verità werd gebruikt voor processen voor kleine criminelen. Degene die beschuldigd werd van een misdaad moesten een eed van eerlijkheid afleggen op het plein. Daarna werden ze naar de Mond van de Waarheid gebracht. De verdachte moest zijn hand in de mond leggen. De beul ondervroeg de verdachte en hij moest antwoord geven. Als de verdachte de waarheid sprak, was er niks aan de hand, maar vertelde hij een leugen? Dan werd zijn hand door de mond afgebeten. Dit idee zorgde bij veel mensen voor angst en zorgde ervoor dat bijna alle verdachten de waarheid sprak. Niemand wilde dat zijn hand er afgebeten werd, door het vertellen van een leugen.
Toch was dit hele proces niet zo magische als de autoriteiten de mensen lieten geloven. Er wordt gezegd dat aan de andere kant van het beeld een tweede beul stond met een scherp zwaard. Als de beul dacht dat de verdachte een leugen vertelde, dan werd zijn hand er afgehakt.
In de rest van de wereld kreeg de mythe van de Mond van de Waarheid zijn bekendheid in 1953 dankzij deze film. Roman Holiday was de film waarmee Audrey Hepburn doorbrak.
This point of interest is part of the tour: WveRome1
Please send change requests to changerequest@pocketsights.com.