Colosseum

WveRome1

Colosseum

Roma, Lazio 00187, Italy

Created By: Wim Vermeylen

Information

grootste Romeinse amfitheater/arena ter wereld, met 50 000 - 80 000 toeschouwers.
(arena komt van het Latijnse woord voor zand)

meest bezochte plek in Italië en het meest bezochte monument in Rome, met 4-5 miljoen bezoekers per jaar.( Vaticaan maakt geen deel uit van Italië

Wil je uitzicht op het Colosseum vanaf een hoger standpunt dan raad ik je aan om Parco del Colle Oppio te bezoeken. Dit park ligt aan de andere kant van de weg die langs het Colosseum loopt en vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op het Colosseum.

In het jaar 68 pleegde keizer Nero zelfmoord, daarna veroordeelde de Senaat zijn nagedachtenis en wilde alle sporen van hem verwijderen. Een paar jaar na de dood van Nero was de Romeinse keizer Vespasianus de overwinnaar in de burgeroorlogen die volgden. Hij besloot het meer aan gigantische paleis van Nero te verwijderen en daar een arena te plaatsen, om de mensen te vermaken en ze zich op plezier te laten concentreren en de gehate Nero te vergeten.

Keizer Vespasianus en zijn zoon Titus hadden Judea (Jeruzalem) veroverd en hadden veel oorlogsbuit meegebracht. Ze brachten ook ongeveer 100.000 Joodse slaven mee terug. Veel van deze mannen werden aan het werk gezet (onbetaald) en deden de zware dingen voor de bouw van het colosseum, zoals het slepen van gedolven travertijngesteente van Tivoli helemaal naar Rome.

Vespasianus begon rond 70 of 71 CE met de bouw van het Colosseum. Hij stierf in 79 CE en zijn zoon Titus werd keizer. Titus voltooide het Colosseum in 80 CE.

Oorspronkelijk heette het de Flavische amfitheater. Later werd het het Colosseum vernoemd naar een gigantisch beeld. Nero had een gigantisch bronzen beeld van 30 meter van zichzelf laten maken. Na de dood van Nero verving Vespasianus het gezicht en noemde het een zonnegodbeeld. Het beeld werd later (met de hulp van 24 olifanten) door keizer Hadrianus in 124 CE verplaatst naar net naast het amfitheater. De meeste mensen hebben geen idee dat de oorspronkelijke basis die Hadrianus voor Nero's kolos had gebouwd nog steeds overeind staat, pal naast het Colosseum.

Toen Titus in 80 CE het amfitheater inwijdde , hield hij 100 dagen aan activiteiten. In die tijd werden ruim 9.000 dieren gedood , en volgens sommigen werden er 5.000 op één dag gedood. Ook stierven ongeveer 2000 mensen .Er was zo'n wereldwijde vraag naar wilde dieren gedurende de honderden jaren dat het Colosseum in gebruik was, dat sommige dieren volledig uit hun natuurlijke habitat verdwenen, wat uiteindelijk leidde tot het uitsterven van sommige soorten

Het Colosseum is gebouwd van travertijnsteen en tufsteen , beide lokale, op kalksteen gebaseerde stenen. Er werd geen mortel gebruikt ; in plaats daarvan hielden ijzeren klemmen de stenen bij elkaar. De buitenkant zou indrukwekkend zijn geweest, bedekt met marmer. In de Middeleeuwen werd al dat ijzer simpelweg gestolen en voor andere dingen gebruikt, vooral voor wapens. Dus nu zitten we met veel gaten.

Momenteel tijdelijke tentoonstelling over zuil van Trajanus

-----------------

Een beetje geschiedenis

Het Colosseum werd gebouwd tussen 70 en 80 na Christus onder keizer Vespasianus. Het is het grootste amfitheater ter wereld en bood plaats aan wel 50.000 toeschouwers. De naam "Colosseum" komt waarschijnlijk van een kolossaal standbeeld van keizer Nero dat in de buurt stond.

Het amfitheater

Het Colosseum is gemaakt van beton en steen en heeft een ovale vorm. De tribunes zijn verdeeld in drie niveaus:

 • Eerste niveau: Voor de senatoren en andere belangrijke figuren.
 • Tweede niveau: Voor de ridders en welgestelde burgers.
 • Derde niveau: Voor de gewone burgers.

De arena

In de arena vonden verschillende soorten spektakels plaats:

 • Gladiatoren gevechten: De gladiatoren waren professionele vechters die tegen elkaar vochten tot de dood.
 • Dierenjachten: Wilde dieren werden uit Afrika en Azië naar Rome gebracht om te worden gedood in de arena.
 • Executies: Veroordeelden werden soms ter dood gebracht in de arena.

Het Colosseum vandaag

Het Colosseum is een van de meest populaire toeristische attracties in de wereld. Het is een UNESCO-werelderfgoed en een symbool van de Romeinse geschiedenis.

We zullen de volgende plaatsen bezoeken:

 • De buitenkant van het Colosseum: We bekijken de verschillende bouwstijlen en de prachtige gevel.
 • De arena: We staan op de plaats waar de gladiatoren vochten en de dierenjachten plaatsvonden.
 • De tribunes: We bekijken de verschillende niveaus van de tribunes en leren over de verschillende sociale klassen in het oude Rome.

Enkele interessante weetjes:

 • Het Colosseum is gemaakt van meer dan 1 miljoen stenen.
 • De arena was bedekt met zand om het bloed te absorberen.
 • De gladiatoren waren vaak slaven of veroordeelden.
 • Het Colosseum werd ook gebruikt voor theatervoorstellingen en religieuze ceremonies.

This point of interest is part of the tour: WveRome1


 

Leave a Comment

 


 

Download the App

Download the PocketSights Tour Guide mobile app to take this self-guided tour on your GPS-enabled mobile device.

iOS Tour Guide Android Tour Guide

 


 

Updates and Corrections

Please send change requests to changerequest@pocketsights.com.