Curia Julia

WveRome1

Curia Julia

Roma, Lazio 00187, Italy

Created By: Wim Vermeylen

Information

Dit gebouw bevond zich in het epicentrum van het oude Romeinse politieke toneel. Net als een moderne senaat, congres of parlement kwamen alle wetgevers en vertegenwoordigers van het volk hier bijeen om te debatteren en over beleid te beslissen.

Het Curia-gebouw, dat onlangs is gerestaureerd, kun je soms van binnen bezoeken (als je het Full Experience- ticket hebt), maar de buitenkant is ook erg indrukwekkend.

De Curia Hostilia begon als een tempel vlak naast de huidige Curia Julia. De tempel was de locatie waar de strijdende stammen hun wapens neerlegden tijdens het bewind van Romulus. De tempel werd door senatoren gebruikt als ontmoetingsplaats binnenshuis en buiten werd een ruimte gereserveerd voor bijeenkomsten buitenshuis. Deze ruimte werd het comitium genoemd. De rol van de senatoren was om als raad voor de koning op te treden. De tempel werd door brand verwoest en de Curia Hostilla werd naast de oorspronkelijke tempelplaats gebouwd. De plaats waar de tempel stond, is de locatie van de huidige Chiesa dei Santi Luca e Marti-kerk

In 80 voor Christus breidde dictator Lucius Cornelius Sulla de Curia Hostilius uit tot de comitiumruimte om extra senatoren te huisvesten. Dit nieuwe Huis van Senatoren heette Curia Cornius. Curia Cornius werd tijdens de rellen van 52 v.Chr. platgebrand. Curia Julia is de derde naam voor het Huis van de Senaat. Het werd in 44 voor Christus gebouwd door Julius Caesar. Tijdens de bouwfase werd de ontmoetingsplaats voor de senaat verplaatst naar Teatro di Pompeo (het theater), een tijdelijke curie. Hij herzag het curie-ontwerp van zowel het Huis als het Comitium, waardoor de omvang van het huis en het aantal senatoren (van 600 naar 300) werden verkleind. Caesar werd door enkele senatoren vermoord voordat de curie voltooid was. Zijn moord werd uitgevoerd door 23 senatoren (vandaar 23 steekwonden) die zich zorgen maakten over zijn honger naar macht, aangezien hij zichzelf ook dictator voor het leven had genoemd.

Curia Julia werd in 29 v.Chr. voltooid door zijn opvolger en neef Octavius ​​(keizer Augustus Caesar). De structuur is intact gebleven toen deze in de 7e eeuw werd omgebouwd tot de Sant'Adriano al Foro en verdere renovaties werden voltooid in de jaren dertig

-----------------------------

Welkom bij de Curia Julia, het senaatshuis van het oude Rome, gelegen op het Forum Romanum!

Betreed dit symbool van Romeinse macht en democratie en ervaar de echo's van de senaat, die eeuwenlang de koers van het Romeinse Rijk bepaalde.

Een gebouw met een rijke geschiedenis:

 • Gebouwd in 52 v.Chr.: De Curia Julia werd gebouwd door Julius Caesar en later voltooid door Augustus.
 • Centrum van de Romeinse politiek: De senaat, het machtigste orgaan van de Romeinse Republiek, vergaderde in de Curia Julia.
 • Belangrijke beslissingen: In de Curia Julia werden belangrijke beslissingen genomen over oorlog, vrede, wetten en het bestuur van het Romeinse Rijk.

Een schatkamer van architectuur en symboliek:

 • Corinthische orde: Bewonder de prachtige Corinthische zuilen die de façade van de Curia Julia sieren.
 • Fronton: Bekijk het fronton met beelden van Romeinse goden en helden.
 • Interieur: Het interieur van de Curia Julia was versierd met marmer, mozaïeken en beelden.

Een symbool van Romeinse macht en prestige:

 • Imposante structuur: De Curia Julia is een imposante structuur die de macht en prestige van het Romeinse Rijk symboliseert.
 • Belangrijke locatie: De Curia Julia bevindt zich op een prominente locatie op het Forum Romanum, het centrum van het oude Rome.
 • Duurzame erfenis: De Curia Julia is een blijvende herinnering aan de Romeinse Republiek en haar democratische tradities.

Extra informatie:

 • Adres: Forum Romanum, 00186 Roma RM, Italië
 • Toegankelijkheid: Metrostation Colosseo op loopafstand.
 • Openingstijden: Maandag t/m zaterdag van 8:30 tot 19:30 uur, zondag van 9:00 tot 12:30 uur.
 • Tips:
  • Bezoek de Curia Julia in de ochtend of late middag om de drukte te vermijden.
  • Combineer je bezoek met een wandeling door het Forum Romanum of de Palatijn.
  • Neem een gids mee of download een audiogids om meer te weten te komen over de geschiedenis, de architectuur en de betekenis van de Curia Julia.

Bonus anekdotes:

 • De Curia Julia was het toneel van beroemde historische gebeurtenissen, zoals de moord op Julius Caesar.
 • De senaat vergaderde in de Curia Julia totdat het gebouw in de 6e eeuw na Christus werd verwoest door een brand.

This point of interest is part of the tour: WveRome1


 

Leave a Comment

 


 

Download the App

Download the PocketSights Tour Guide mobile app to take this self-guided tour on your GPS-enabled mobile device.

iOS Tour Guide Android Tour Guide

 


 

Updates and Corrections

Please send change requests to changerequest@pocketsights.com.