Domus Augustana.

WveRome1

Domus Augustana.

Rome, Lazio 00187, Italy

Created By: Wim Vermeylen

Information

De Domus Augustana is de moderne naam die wordt gegeven aan het centrale woongedeelte van het enorme Romeinse paleis van Domitianus ; in de oudheid was de naam mogelijk van toepassing op het hele paleis. In plaats van persoonlijk betrekking te hebben op keizer Augustus, verwijst het naar de latere Romeinse betekenis van Augustus als 'keizer'. De naam wordt vaak verward met het nabijgelegen Domus Augusti, het Huis van Augustus.

De Domus Augustana werd tussen 81 en 92 na Christus door Rabirius gebouwd. Rabirius gebruikte grote hoeveelheden water en gekleurd marmer voor het paleis, maar was ook rijkelijk versierd met goud . Het aspect dat de meeste indruk maakte, was de enorme omvang en hoogte van de ruimte. Dit soort grootsheid was voorbehouden aan de goden, maar Domitianus pronkte met zichzelf als een levende god – waarschijnlijk de reden voor zijn moord slechts vier jaar nadat het paleis voltooid was.

De privévertrekken van Domitianus bevonden zich in een binnenplaatscomplex gebouwd rond nog een zuilengalerijtuin. Er waren twee niveaus: het bovenste niveau (waar moderne bezoekers naar beneden kijken) was toegankelijk via een grote trap met twee verdiepingen en bevatte de vele woonruimtes van de keizer; de binnenplaats op het lagere niveau lag eigenlijk ondergronds en bevatte een grote fontein, omringd door eetruimtes met miniatuurzwembaden om de gasten op te frissen. De centrale fontein heeft een motief van vier peltas (de schilden die worden gebruikt door de beroemde vrouwelijke Amazone-krijgers). Fresco's sierden de muren en de binnenplaatsen en zuilengalerijen waren bedekt met prachtig marmer, beelden versierden de fontein en de portiek.

De exedra was een gebogen galerij aan de zuidwestkant van de Domus Augustana die uitkijkt over deCIRCUS MAXIMUS(bezoekers kunnen vandaag vanaf dit platform genieten van het uitzicht). Met de Aventijn op de achtergrond en de rivier de Tiber aan de rechterkant was het uitzicht vanaf het keizerlijk paleis adembenemend. Hoog boven de losbandige menigte, vanuit het comfort van zijn eigen woning, kon de keizer meejuichen met de losbandige fans beneden terwijl de wagenmenners over de baan van Circus Maximus renden.

-----------------------------

Welkom bij de Domus Augustana, het prachtige paleis van keizer Augustus op de Palatijn in Rome!

Tijdens deze rondleiding begeef je je in de voetsporen van de eerste Romeinse keizer, terwijl je de overblijfselen van zijn luxueuze paleis verkent.

Een paleis met een rijke geschiedenis:

 • Gebouwd door Augustus: De Domus Augustana werd gebouwd door keizer Augustus in de 1e eeuw v.Chr.
 • Eerste keizerlijke paleis op de Palatijn: Het was het eerste paleis op de Palatijn dat speciaal voor een keizer werd gebouwd.
 • Uitbreidingen door latere keizers: Het paleis werd later uitgebreid door keizers Tiberius en Domitianus.

Een schatkamer van architectuur en kunst:

 • Verschillende bouwstijlen: Het paleis is een mix van verschillende bouwstijlen, waaronder de Griekse, Hellenistische en Romeinse stijl.
 • Luxe materialen: De Domus Augustana was gebouwd met luxueuze materialen zoals marmer, mozaïeken en fresco's.
 • Bewonderenswaardige details: Bewonder de prachtige details van het paleis, zoals de gedetailleerde friezen, de gebeeldhouwde pilaren en de kleurrijke mozaïeken.

Een unieke blik in het leven van de keizer:

 • Officiële ontvangstruimtes: Bezoek de overblijfselen van de officiële ontvangstruimtes van de keizer, zoals de Aula Regia en de Tablinum.
 • Privévertrekken: Ontdek de privévertrekken van de keizer, zoals zijn badkamers en tuinen.
 • Ervaar de pracht en praal van het keizerlijk hof: De Domus Augustana is een unieke plek om de pracht en praal van het keizerlijk hof van het Romeinse Rijk te ervaren.

Extra informatie:

 • Adres: Via di San Gregorio, 30, 00186 Roma RM, Italië
 • Openingstijden: Maandag t/m zaterdag van 8:30 tot 19:30 uur, zondag van 9:00 tot 12:30 uur.
 • Toegangsprijs: €16 (Colosseum, Forum Romanum en Palatijn)
 • Tips:
  • Bezoek de Domus Augustana in de ochtend of late middag om de drukte te vermijden.
  • Draag comfortabele schoenen, want er is veel te wandelen.
  • Neem water mee, vooral in de zomer.
  • Neem een gids mee of download een audiogids om meer te weten te komen over de geschiedenis, de architectuur en de kunst van de Domus Augustana.

Bonus anekdotes:

 • De Domus Augustana was het meest prestigieuze paleis op de Palatijn.
 • Het paleis was genoemd naar keizer Augustus, de stichter van het Romeinse Rijk.

This point of interest is part of the tour: WveRome1


 

Leave a Comment

 


 

Download the App

Download the PocketSights Tour Guide mobile app to take this self-guided tour on your GPS-enabled mobile device.

iOS Tour Guide Android Tour Guide

 


 

Updates and Corrections

Please send change requests to changerequest@pocketsights.com.