Fontana dell'Acqua Felice

wveRome2

Fontana dell'Acqua Felice

Roma, Lazio 00187, Italy

Created By: Wim Vermeylen

Information

Fontein met de belachelijke Mozes

De fontein werd besteld door paus Sixtux V en afgewerkt in 1587. De paus liet eerst het aquaduct van Alessandrino herstellen dat nog door de Romeinse keizer Alexander Severus werd gebouwd (3de eeuw). Het project werd toevertrouwd aan Matteo Bortolani, een ingenieur/architect die echter zijn berekeningen niet goed maakte. Het water stroomde onregelmatig en zelfs in de verkeerde richting.

In 1586 kwam er eindelijk fris en helder water toe in Rome en na onderzoek bleek het zelfs het beste van de stad te zijn. De leidingen werden doorgetrokken naar de Viminale en Quirinale om daar grote fonteinen te bedienen.

Giovanni Fontana ontwierp de fontein en huldigde ze in op 15 juni 1587 hoewel ze niet volledig voltooid was. Heel wat marmer en andere bouwstenen zijn afkomstig uit de thermen die voor de gelegenheid geplunderd werden. Bovenin zien we het wapenschild van de paus ondersteund door 2 engelen. De balustrade werd pas toegevoegd tijdens het bewind van paus Pius IV.

De fontein wordt gesierd door vier zittende leeuwen in Egyptische stijl. De originele antieke leeuwen werden gevonden bij opgravingen nabij het Pantheon, dit zijn kopieën gemaakt door Adamo Tadolini.
Centraal staat een reusachtig Mozesbeeld dat vervaardigd werd door Leonardo Sormani in samenwerking met Prospero Antichi (Bresciano). Hoewel het beeld in de stijl van Michelangelo werd vervaardigd, heeft het toch iets vreemds. De Romeinen doopten het al snel “Il Mosè “ridicolo” (de belachelijke Mozes). De legende vertelt dat de beeldhouwer hierop zelfmoord zou gepleegd hebben omdat hij niet kon leven met de schaamte van het wangedrocht.

In de zijnissen zien we twee hoogreliëfs die bijbelse episodes uitbeelden: links leidt Aaron het Joodse volk door het water uit de woestijn (Giovanni Battista Della Porta) en rechts kiest Gideon zijn soldaten door hun drinkgewoonten te observeren (Flaminio Vacca en Pietro Paolo Olivier

-------------------------------------

3 Anekdotes over de Fontana dell'Acqua Felice:

1. De bijnaam van de fontein:

De fontein werd oorspronkelijk "Fontana del Mosè" genoemd vanwege het prominente beeld van Mozes. De Romeinen gaven de fontein echter al snel de bijnaam "Il Mosè ridicolo" (de belachelijke Mozes). De reden hiervoor is onduidelijk, maar mogelijk vonden ze het beeld te groot of te onrealistisch.

2. De legende van de fontein:

Er is een legende die beweert dat de beeldhouwer van Mozes, Prospero Bresciano, zo ongelukkig was met het resultaat van zijn werk dat hij zelfmoord pleegde. Dit verhaal is echter waarschijnlijk niet waar. Bresciano stierf in 1597, tien jaar na de voltooiing van de fontein, en er is geen bewijs dat hij zelfmoord pleegde.

3. De fontein als filmdecor:

De Fontana dell'Acqua Felice is vanwege zijn schoonheid en symboliek een populaire locatie voor filmopnamen. De fontein is te zien in films zoals "La Dolce Vita" (1960), "The Great Beauty" (2013) en "Angels & Demons" (2009).

Bonus anekdote:

  • Het water van de fontein was in de 17e eeuw zo populair dat er lange rijen stonden om het te kunnen drinken. Men geloofde dat het water geneeskrachtige eigenschappen had.

This point of interest is part of the tour: wveRome2


 

Leave a Comment

 


 

Download the App

Download the PocketSights Tour Guide mobile app to take this self-guided tour on your GPS-enabled mobile device.

iOS Tour Guide Android Tour Guide

 


 

Updates and Corrections

Please send change requests to changerequest@pocketsights.com.