Il Gesu

wveRome2

Il Gesu

Roma, Lazio 00187, Italy

Created By: Wim Vermeylen

Information

Moederkerk van de jezuiten

De Chiesa Santissimo Nome di Gesù in Rome, in de volksmond Il Gesù of gewoon Gesù geheten, is sinds haar inwijding in 1584 de belangrijkste kerk van de Orde der Jezuïeten.

Paus Clemens XIV had op 21 juli 1773 onder druk van de koningen van Frankrijk, Spanje en Portugal, tot de opheffing besloten van de Orde der Jezuieten, die door Sint-Ignatius van Loyola was gesticht. De aanzet tot de heroprichting werd in 1801 gegeven met de breve 'Catholicae fidei' van paus Pius VII.

De kerk is eind 16e eeuw in opdracht van kardinaal Alessandro Farnese gebouwd door Vignola en Della Porta. Vignola gaf de gangpaden een nieuwe vorm door een reeks kapelopeningen die uitkwamen op het middelpunt van de kerk, waar het hoogaltaar is. De kerk heeft de vorm van een kruis en op de kruising is een koepel geplaatst. Voor de voorgevel van de kerk koos men voor het sobere ontwerp van Giacomo della Porta. Il Gesu wordt vanawege de bombastische inrichting ook wel het ultieme voorbeeld voor barokkunstenaars genoemd. Grote trekpleister is de plafondschildering Triomf in de naam van Jezus.

Aan de linkerzijde van de kerk ligt Ignatius van Loyola (Inigo do Loyola) begraven onder een altaar. In de kapel staat een mooie urn met daarin de resten van de heilige Ignatius van Loyola. Ook staat er een altaar met daarop het beeld van de heilige, gemaakt van marmer en zilver. Via de sacristie zijn de vertrekken (camere) van Ignatius te bereiken. De kleine kapellen (capellette) zijn een uitbouw van het huis dat hij in 1543 heeft aangelegd naast de Santa Maria della Strada. Hier heeft hij zelf vanaf 1544 samen met zijn medebroeders die de Compagnia di Gesù vormden, in een klooster geleefd tot aan zijn dood op 31 juli 1556.

------------------------

Welkom bij de Il Gesu kerk, de "moederkerk" van de jezuïetenorde en een meesterwerk van barokarchitectuur in Rome!

Stap binnen in deze 16e-eeuwse kerk en ervaar een overweldigende sensatie van ruimte, licht en pracht.

Een barokke hemelvaart:

 • Imposante koepel: Bewonder de spectaculaire koepel, met fresco's van Giovanni Battista Gaulli die de hemelvaart van Ignatius van Loyola, de stichter van de jezuïetenorde, voorstellen.

  Opent in een nieuw vensterwww.bezienswaardighedenrome.com

  Il Gesu kerk Rome

 • Overdadige versiering: Geniet van de rijkelijk versierde muren en plafonds met fresco's, schilderijen en sculpturen die de glorie van God en de jezuïetenmissie vieren.
 • Verblijf in de barokke wereld: De architectuur, kunstwerken en decoratie van de kerk vormen een samenhangend geheel dat je meeneemt naar de barokperiode.

Een kerk met een missie:

 • Jezuïetenorde: De Il Gesu kerk is gebouwd door de jezuïeten, een religieuze orde die bekend staat om hun missionaire werk en onderwijs. De kerk diende als een centrum voor hun activiteiten in Rome.
 • Ignatius van Loyola: De kerk is gewijd aan Ignatius van Loyola, de stichter van de jezuïetenorde. De fresco's en schilderijen in de kerk vertellen verhalen over zijn leven en de missie van de orde.
 • Spiritualiteit en educatie: De kerk inspireert tot gebed en reflectie, maar diende ook als een plaats voor onderwijs en lezingen.

Een inspiratiebron:

 • Barokarchitectuur: De Il Gesu kerk is een van de belangrijkste voorbeelden van barokarchitectuur en heeft veel andere kerken in de wereld beïnvloed.
 • Kunst en spiritualiteit: De kerk is een unieke samensmelting van kunst, spiritualiteit en architectuur.
 • Een inspirerende ervaring: De Il Gesu kerk is een inspirerende plek voor gelovigen en kunstliefhebbers alike.

Extra informatie:

 • Adres: Piazza del Gesù, 45, 00186 Roma RM, Italië
 • Openingstijden: Dagelijks van 7:00 tot 12:30 uur en van 15:30 tot 19:00 uur.
 • Toegang: Gratis
 • Website: <ongeldige URL verwijderd>

Tips:

 • Bezoek de kerk in de ochtend of late middag om de drukte te vermijden.
 • Neem een gids mee of download een audiogids om meer te weten te komen over de symboliek, de kunstwerken en de geschiedenis van de kerk.
 • Woon een concert bij in de kerk om te genieten van de akoestiek en de unieke sfeer.

Bonus anekdotes:

 • De bouw van de Il Gesu kerk begon in 1568 en duurde 25 jaar.
 • De kerk is het hoofdkwartier van de jezuïetenorde en de paus viert hier jaarlijks de mis ter ere van Ignatius van Loyola.
 • De kerk is een populaire filmlocatie en is te zien in films zoals "Angels & Demons" en "The Da Vinci Code".

This point of interest is part of the tour: wveRome2


 

Leave a Comment

 


 

Download the App

Download the PocketSights Tour Guide mobile app to take this self-guided tour on your GPS-enabled mobile device.

iOS Tour Guide Android Tour Guide

 


 

Updates and Corrections

Please send change requests to changerequest@pocketsights.com.