Palazzo delle Esposizioni

WveRome3

Palazzo delle Esposizioni

Roma, Lazio 00187, Italy

Created By: Wim Vermeylen

Information

Tentoonstelling over de geschiedenis van het geld

Dit majestueuze witte paleis, zeer geliefd bij de Romeinen en steeds vaker bezocht door toeristen, vertegenwoordigt voor de stad Rome een ruimte van cultuur en suggesties, die bezoekers projecten van hoge kwaliteit, uitstekende technologische normen en een attent en modern ontvangstbeleid kan bieden.

Het project om het Palazzo te bouwen kwam voort uit de wens om een gebouw te creëren dat de culturele roeping van de stad zou versterken en volledig gewijd zou zijn aan de schone kunsten. Van de 74 projecten die bij Roma Capitale werden ingediend, werd het winnende project gepresenteerd door architect Pio Piacentini, opgeleid aan de Accademia di San Luca, gemarkeerd met het motto "Sit quod vis simplex et unum" (Laat alles eenvoudig en één zijn). De bouwwerkzaamheden begonnen in 1880 en het gebouw werd in 1883 met veel pracht en praal en in aanwezigheid van de koning ingehuldigd.

Het monumentale effect is het duidelijkst zichtbaar in het centrale deel van de gevel, gekenmerkt door een diepe boogopening en een reeks beelden (later geplaatst) op de kolommen en pilasters aan de gevel.

Piacentini creëerde een gebouw geïnspireerd door de classicistische traditie, getemperd door de zoektocht naar een internationale stijl. Een van de meest zichtbare kenmerken van het imposante gebouw is het ontbreken van ramen in de gevel, iets waar Piacentini niet weinig kritiek op kreeg. Het was echter zijn bedoeling om binnen het gebouw doorlopende oppervlakken te creëren die maximaal aan de tentoonstellingseisen zouden voldoen. Natuurlijk licht filterde door de transparantie van de ijzeren en glazen daken erboven.

L'AVVENTURA DELLA MONETA

Het tentoonstellingspad, samengesteld door Paco Lanciano en Giovanni Carrada, is een buitengewone vertelling die zich slingert door multimedia en meeslepende ervaringen en bijzondere objecten, die tot leven komen met projecties, animaties en geluidseffecten, waardoor het publiek – begeleid door een vertellende stem – verhalen en fascinerende feiten: van de geboorte van geld in de oudheid tot moderne digitale betalingen.

Er zijn ook uitzonderlijke en uiterst zeldzame artefacten te zien, waaronder de terracotta tabletten die door de oude Sumeriërs werden gebruikt voor de eerste leningscontracten; de Statere van Croesus (Lydië, 560 v.Chr.), volgens de legende de eerste munt geslagen in goud en zilver; een oude editie van de Summa de aritmetica met de eerste boekhoudmethode van dubbelboekhouden, gegeven door de Franciscaanse wiskundige Luca Pacioli aan de kooplieden van zijn tijd; de grootboeken van de Banco di Santo Spirito met gegevens over betalingen aan Gian Lorenzo Bernini voor enkele Romeinse barokke kunstwerken. De tentoonstelling eindigt met een overzicht van de rol van financiën vandaag de dag, zowel vanuit het perspectief van economische macrosystemen als vanuit het perspectief van de dagelijkse consument.

4€ : 10.00 alle 20.00

This point of interest is part of the tour: WveRome3


 

Leave a Comment

 


 

Download the App

Download the PocketSights Tour Guide mobile app to take this self-guided tour on your GPS-enabled mobile device.

iOS Tour Guide Android Tour Guide

 


 

Updates and Corrections

Please send change requests to changerequest@pocketsights.com.