Passetto di Borgo

WveRome3

Passetto di Borgo

Roma, Lazio 00187, Italy

Created By: Wim Vermeylen

Information

De Passetto, of “er Coridore de Borgo” (in het Romeinse dialect) is een mysterieuze versterkte doorgang die de Engelenburcht met het Vaticaan verbindt.

Halverwege de 9e eeuw lag het Vaticaanse gebied nog buiten de stad en was het nog niet de residentie van de pausen. Op de heuvel stond de oude Sint-Pietersbasiliek, die in de 4e eeuw door keizer Constantijn werd gebouwd op de begraafplaats waar vermoedelijk het graf van de apostel Petrus ligt.

Na de Saraceense aanval in 844 liet Paus Leo IV (790-855) het gebied rond de Sint-Pietersbasiliek omgeven door een hoge muur met een loopbrug. Het draagt ​​zijn naam “Mura Leonine”. Het omsloten gebied heette “Civitas Leoniana” of Leoniaanse stad.

Aan het einde van de 13e eeuw liet paus Nicolaas III het bastion bedekken in het 800 meter lange deel van de muur tussen het Apostolisch Paleis en de Sint-Pietersbasiliek. Zo ontstond de geheime doorgang van de Passetto.

Voordat de muur van Pius IV werd afgebroken, bevond de Porta Angelica zich aan de andere kant van de Via di Porta Angelica op Piazza di Risorgimento. Boven de linkerboog van de huidige Porta Angelica staat echter het wapen van Pius IV met zes bollen: Ballen. De boog aan de rechterkant is in 1933 door de gemeente Rome gebouwd en draagt ​​het stadswapen van de SPQR.

This point of interest is part of the tour: WveRome3


 

Leave a Comment

 


 

Download the App

Download the PocketSights Tour Guide mobile app to take this self-guided tour on your GPS-enabled mobile device.

iOS Tour Guide Android Tour Guide

 


 

Updates and Corrections

Please send change requests to changerequest@pocketsights.com.