Piazza Colonna

wveRome2

Piazza Colonna

Rome, Lazio 00187, Italy

Created By: Wim Vermeylen

Information

Plein met Romeinse overwinningszuil van Marcus Aurelius , Palazzo Chigi ( zetel van Italiaanse parlement) en art nouveau winkelgallerij Galleria Alberto Sordi

Het middelpunt van het plein en de belangrijkste attractie is de monumentale Romeinse overwinningszuil, gewijd aan keizer Marcus Aurelius, die al sinds 192 op deze plek staat. Het is een Dorische zuil bestaande uit 28 blokken Carrara-marmer en versierd met een spiraalvormig reliëf. Het is gemodelleerd naar de bekendere zuil van Trajanus, die 80 jaar eerder werd voltooid.
Het spiraalvormige reliëf vertelt het verhaal van de Marcomannenoorlogen van Marcus Aurelius, gevoerd in de tweede eeuw na Christus, waarin hij zegevierde over de Marcomannen, Quadi en Sarmaten. Ongeveer drie meter van de basis van de kolom bevindt zich onder de grond sinds de 16e eeuw, toen deze werd gerestaureerd op bevel van paus Sixtus V. Hij verwijderde ook het standbeeld van Marcus Aurelius bovenaan en verving het door een bronzen beeld van Sint-Paulus. , wat meer in overeenstemming was met de christelijke overtuigingen.
De zuil van Marcus Aurelius is eigenlijk hol van binnen en bevat een trappenhuis van bijna 200 treden die naar een platform bovenaan leiden. Het trappenhuis wordt verlicht door smalle spleten die in het reliëf zijn uitgesneden.

De fontein op het plein is ontworpen door architect Giacomo della Porta en tussen 1575 en 1577 gebouwd door Rocco Rossi in opdracht van paus Gregorius XIII. Het was een van de vele fonteinen die werden gebouwd na de reconstructie van het Acque Vergine-aquaduct, en het voornaamste doel was om de lokale bewoners van schoon drinkwater te voorzien. De fontein is gemaakt van roze marmer afkomstig van het eiland Chios in Griekenland, en het ovale bassin wordt omringd door zestien witmarmeren leeuwenkoppen. In de 19e eeuw werden aan beide uiteinden twee groepen dolfijnen geplaatst, met hun staarten om schelpen gewikkeld.

De noordkant van het plein wordt ingenomen door het Palazzo Chigi, een dominant paleis dat in 1562 werd gebouwd door Giacomo della Porta. Door de geschiedenis heen heeft het toebehoord aan en gehuisvest aan belangrijke Italiaanse families met pauselijke connecties, zoals de families Aldobrandini en de Chigi.Op 20 april 1770 gaf Wolfgang Amadeus Mozart een concert in het Palazzo Chigi. Een van de opvallende gasten was Charles Edward Stuart, ook wel bekend als 'the Young Pretender', ook wel Bonnie Prince Charlie genoemd, Hij was een troonpretendent van het Verenigd Koninkrijk. Door zijn volgelingen, de jacobieten, werd hij koning Karel III genoemd.
In het begin van de 20e eeuw werd het gekocht door het Koninkrijk Italië, en tegenwoordig is het de zetel van de Italiaanse regering en de officiële residentie van de premier van Italië.

Aan de oostkant van het plein, tegenover de populaire winkelstraat Via del Corso, ligt de prachtige Art Nouveau-winkelgalerij genaamd Galleria Alberto Sordi, een icoon van Rome's 'belle époque'. Het is de thuisbasis van een verzameling winkels en cafés, maar het is de moeite waard om er alleen doorheen te lopen om het prachtige glas-in-loodplafond te zien. Galleria Alberto Sordi heette oorspronkelijk Galleria Colonna, maar werd in 2003 hernoemd naar een beroemde Italiaanse komische acteur die dat jaar was overleden.

De westkant van het plein wordt ingenomen door het prachtige Wedekind-paleis, gebouwd in de 17e eeuw. Het belangrijkste kenmerk is de Portico di Veio, die bestaat uit een colonnade van oude Romeinse zuilen uit de Etruskische stad Veii. Het paleis huisvestte oorspronkelijk de kantoren van de viceregente, een administratief assistent van het Romeinse bisdom. Later werd het de locatie van het pauselijke centrale postkantoor voordat het werd gekocht door een rijke bankier, Wedekind, aan wie het zijn naam ontleent. Tegenwoordig is het het hoofdkantoor van 'Il Tempo', een Italiaans dagblad.

De kerk van Santi Bartolomeo en Alessandro dei Bergamaschi Deze kerk is vrij klein en oorspronkelijk gebouwd als ziekenhuiskapel. Het werd halverwege de 16e eeuw gesticht door de Spaanse priester Fernando Ruiz, die in de kerk begraven ligt. In 1725 ging de kerk over naar de aartsbroederschap van Bergamaschi, die er een ontmoetingsplaats van maakte voor mensen die vanuit Lombardije naar Rome waren verhuisd. Het is vernoemd naar de heiligen Bartholomeus en Alexander, de beschermheiligen van de stad Bergamo.

-----------------------------------------------

Een monumentale blikvanger:

 • De kolom van Marcus Aurelius: Dit 30 meter hoge monument, opgericht in 193 na Christus, herdenkt de overwinningen van keizer Marcus Aurelius over de Germanen. Beklim de 190 treden naar de top voor een panoramisch uitzicht over de stad.
 • Palazzo Chigi: Dit 16e-eeuwse paleis is de officiële zetel van de Italiaanse premier. Bewonder de prachtige façade en de kunstwerken die in het gebouw te vinden zijn.

Een oase van rust en gezelligheid:

 • Geniet van een kopje koffie: Neem plaats op een terras van een van de vele cafés en geniet van de levendige sfeer op het plein.
 • Proef de lokale keuken: Ontdek de culinaire hoogstandjes van Rome in een van de restaurants op de Piazza Colonna.
 • Mensen kijken: Observeer de Romeinen die hun dagelijkse bezigheden uitvoeren en geniet van de unieke sfeer van de stad.

Een symbool van Romeinse identiteit:

 • Historische evenementen: De Piazza Colonna is het toneel geweest van talloze belangrijke gebeurtenissen in de Romeinse geschiedenis, van protesten tot feestelijke vieringen.
 • Een ontmoetingsplaats: Het plein is een populaire ontmoetingsplaats voor zowel locals als toeristen, waardoor het een bruisend en levendig centrum van de stad is.

Extra informatie:

 • Adres: Piazza Colonna, 00187 Roma RM, Italië
 • Hoe er te komen: Metrolijn A (halte Spagna), bussen 40, 62, 64, 80, 81, 85, 117, 175

Tips:

 • Bezoek de Piazza Colonna in de ochtend of avond om de drukte te vermijden.
 • Beklim de kolom van Marcus Aurelius voor een onvergetelijk uitzicht over Rome.
 • Geniet van een traditionele Italiaanse maaltijd in een van de restaurants op het plein.

Ik hoop dat u geniet van uw bezoek aan de Piazza Colonna! Aarzel niet om me te vragen als u nog vragen heeft.

Enkele anekdotes:

 • De kolom van Marcus Aurelius is de enige overgebleven triomfkolom in Rome die nog steeds op zijn oorspronkelijke plaats staat.
 • In de middeleeuwen werd de kolom van Marcus Aurelius gebruikt als beltoren.
 • Onder de Piazza Colonna bevinden zich de overblijfselen van een oud Romeins theater.

This point of interest is part of the tour: wveRome2


 

Leave a Comment

 


 

Download the App

Download the PocketSights Tour Guide mobile app to take this self-guided tour on your GPS-enabled mobile device.

iOS Tour Guide Android Tour Guide

 


 

Updates and Corrections

Please send change requests to changerequest@pocketsights.com.