Piazza Monte Citorio

wveRome2

Piazza Monte Citorio

Rome, Lazio 00187, Italy

Created By: Wim Vermeylen

Information

Plein met obelisk van Psammetichus II en Montecitorio-paleis ( zetel van Italiaanse kamer van afgevaardigden)

Het statige Monte Citorio-plein ligt in de Rione Colonna op een kunstmatige heuvel die volgens sommige bronnen waarschijnlijk is ontstaan ​​na de puinhoop van de tempel van Marcus Aurelius of een ander Romeins monument.

In het midden van het plein staat de obelisk van Psammetichus II uit de 6e eeuw voor Christus , die tijdens het rijk van Augustus vanuit Heliopolis naar Rome werd verplaatst. Ongeveer 22 meter hoog , in rood graniet, werd hij aanvankelijk in Campo Marzio geplaatst als zonnewijzergnomon en bleef tot de 10e of 11e eeuw staan. Na de val werd het in 1748 gevonden - in verschillende stukken gebroken en door brand beschadigd - en op vraagf van paus Benedictus XIV eruit gehaald . Uiteindelijk werd de obelisk in 1792 op zijn huidige positie geplaatst door Giovanni Antinori . In 1965 werd het gerestaureerd, terwijl in 1998, na een herschikking van het plein, de dierenriemelementen en de richtlijnen in de bestrating opnieuw werden gecreëerd, waardoor de obelisk zijn functie als zonnewijzerindicator teruggaf.

Het plein wordt beheersd door het imposante Montecitorio-paleis , begonnen in 1653 door Gian Lorenzo Bernini , in opdracht van paus Innocentius X als tweede residentie voor de familie Ludovisi. In 1655, na de dood van de paus, werden de werken onderbroken wegens geldgebrek, en na meer dan dertig jaar hervat door de architect Carlo Fontana , onder het pontificaat van Innocentius XII. De paus besloot in 1696 de paleiszetel van de Curia Apostolica – de pauselijke hoven – te laten inwijden. Vervolgens huisvestte het gebouw het gouvernement van Rome en het politiedepartement, waardoor het het centrum werd van het administratieve en gerechtelijke leven van de pauselijke regering. Sinds 1871, na de Italiaanse eenwording, is het de zetel van de Kamer van Afgevaardigden .

-------------------------------------

Dit historische plein, aan de voet van de Capitolijnse Heuvel, herbergt het Palazzo Montecitorio, zetel van de Kamer van Afgevaardigden, en biedt een unieke mix van politiek, historie en kunst.

Een plein met grandeur:

 • Palazzo Montecitorio: Bewonder dit 17e-eeuwse barokke paleis, ontworpen door de beroemde Bernini. Geniet van de imposante façade en de obelisk van Psammetichus II, een 6e-eeuws wonder uit Egypte, die voor het paleis staat.
 • Het Pantheons kleine broertje: Ontdek de Tempel van Hadrianus, een klein 2e-eeuws marmeren pantheon, die vroeger dienst deed als tempel voor alle goden.
 • Wandel door de geschiedenis: Struin over het plein en verbeeld je de belangrijke politieke figuren die hier door de eeuwen heen gewandeld hebben.

Meer dan politiek:

 • Fontana dei Dioscuri: Geniet van de barokke charme van deze fontein met de mythologische Castor en Pollux, de Dioscuri tweelingbroers.
 • Palazzo Wedekind: Bewonder de gevel van dit elegante 19e-eeuwse paleis, nu het hoofdkwartier van de Carabinieri.
 • Verborgen schatten: Neem een zijstraat en ontdek kleine winkeltjes, cafés en bars, waar je kunt ontsnappen aan de drukte.

Extra informatie:

 • Adres: Piazza di Monte Citorio, 00186 Rome, Italië
 • Hoe er te komen: Metrolijn A (halte Spagna), bussen 40, 64, 80, 81, 117
 • Toegang: Vrij toegankelijk plein

Tips:

 • Combineer uw bezoek aan Piazza Monte Citorio met een wandeling naar het Pantheon of de Capitolijnse Musea.
 • Bezoek het plein in de avonduren om de verlichte obelisk en paleis te bewonderen.
 • Kies een terrasje uit en geniet van een kopje koffie terwijl u de wereld rond u observeert.

Enkele anekdotes:

 • Oorspronkelijk werd het plein gebruikt als arena voor stierengevechten en paardenraces.
 • De obelisk van Psammetichus II werd in de 16e eeuw verplaatst naar zijn huidige locatie, waar hij volgens de legende ooit diende als zonnewijzer.
 • Tijdens de Tweede Wereldoorlog viel een Amerikaanse bom vlak naast het Palazzo Montecitorio, maar ontplofte gelukkig niet.

This point of interest is part of the tour: wveRome2


 

Leave a Comment

 


 

Download the App

Download the PocketSights Tour Guide mobile app to take this self-guided tour on your GPS-enabled mobile device.

iOS Tour Guide Android Tour Guide

 


 

Updates and Corrections

Please send change requests to changerequest@pocketsights.com.