Piazza della minerva

wveRome2

Piazza della minerva

Roma, Lazio 00187, Italy

Created By: Wim Vermeylen

Information

 • Egyptische obelisk, achteraan ondersteunt door gebeeldhouwde olifant van bernini.

 • Deze obelisk werd in 1655 ontdekt in de kloostertuin van de dominicanen en was in de oudheid overgebracht vanuit Egypte om de Tempel van isis en Serapis te sieren.

 • Het is genoemd naar de basiliek Santa Maria sopra Minerva, die aan het plein staat. Deze kerk heeft haar naam weer ontleend aan de Tempel van Minerva Chalcidica, die rond 50 v.Chr. in opdracht van Pompeius Magnus niet op deze plaats, maar 200 meter verderop gebouwd was. Naast de basiliek staat het bijbehorende Dominicaner klooster. Op het plein zelf staat het Olifantje van Bernini, ontworpen door de kunstenaar Bernini, waarop een oude Egyptische obelisk is geplaatst.

 • 9-12h & 16h-19h

 • De Santa Maria sopra Minerva is de enige gotische kerk in het centrum van Rome; de voorgevel stamt echter uit de renaissance.Monialen (vrouwelijke monniken) die waren overgekomen vanuit het Oosten richtten op deze plaats reeds in het midden van de 8ste eeuw een kleine kerk op, bovenop de resten van antieke gebouwen. De eerste kerk werd in 1280 vervangen door het huidige gebouw in gotische stijl - de enige gotische kerk in het centrum van Rome. Ze werd ontworpen door twee leden van de dominicaner orde: Fra Sisto en Fra Ristoro. Uit 1453 dateren de gevel in renaissancestijl evenals de kruisgewelven van het middenschip.

 • Onder het hoofdaltaar is het witmarmeren grafmonument voor de heilige Catharina van Siena. Deze mystica leefde van 1347 tot 1380. Links van het hoofdaltaar, tegen de scheidingsmuur met de vestibule aan, staat het marmeren beeldhouwwerk Christus de Verlosser (ook genoemd de Verrezen Christus ) uit 1519-1521. Dit werk was aangevat door Michelangelo maar werd voltooid door een van zijn leerlingen.

 • De Carafa-kapel aan het rechter uiteinde van de dwarsbeuk is een belangrijke uiting van de renaissancekunst in Rome. Ze werd op het einde van de 15de eeuw ingericht in opdracht van de Napolitaanse kardinaal en dominicaan Oliviero Carafa. Zoals te lezen is op de triomfboog aan de buitenzijde van de kapel is ze gewijd aan de Maagd Maria en de heilige Thomas van Aquino. Deze theoloog uit de 13de eeuw is het bekendste Italiaanse lid van de dominicanen, de orde waartoe de opdrachtgever behoorde. De fresco's zijn het werk van de Toscaanse schilder Filippino Lippi uit 1488-1493.

 • Ook de linker zijwand was oorspronkelijk beschilderd met fresco's, maar die moesten in 1560 wijken voor het grafmonument van paus Paulus IV (1555-1559). Gian Pietro Carafa, zoals zijn wereldse naam luidde, was een neef van Oliviero Carafa en was eveneens dominicaan.

 • Links vooraan in de vestibule is de grafsteen van de de dominicaan Fra Angelico, geboren in 1395 met de naam Giovanni da Fiesole. Hij is bekend als schilder van o.a. de kloostercellen in het San Marcoklooster in Firenze. Hij bracht de laatste jaren van zijn leven door in het dominicaner klooster naast deze basiliek waar hij overleed in 1455. In 1982 werd hij zalig verklaard, vandaar dat hij ook Beato Angelico wordt genoemd. De grafsteen uit 1455 is vermoedelijk het werk van Isaia da Pisa.

 • In deze kerk zijn twee conclaven doorgegaan die resulteerden in de keuze van paus Eugenius IV in 1431 en van paus Nicolaas V in 1447.

 • De orde der dominicanen of predikheren was in het begin van de 13de eeuw in Spanje gesticht ter bestrijding van de dwaalleer. Tijdens de contrareformatie in de 16de eeuw wierpen zij zich ook in Italië op als rechters in het kader van de inquisitie; die taak werd hen officieel toegekend door het Concilie van Trente (1563). Het is in dit klooster dat de processen van de inquisitie doorgingen; tot de bekendste beschuldigden behoren Giordano Bruno die in 1600 werd veroordeeld tot de brandstapel en Galileo Galilei die zich in 1633 verplicht zag zijn overtuiging van het heliocentrisme af te zweren.

 • Deze buurt heeft ook de religieuze kledingzaken

---------------------------------------------

Egyptische flair in Rome:

 • Obelisk van Minerva: Betreed het plein en word meteen gegrepen door de majestueuze Egyptische obelisk uit de 5e eeuw voor Christus. De obelisk, gewijd aan de godin Minerva, is verplaatst naar Rome, waar hij nu wordt geschoord door een olifant van Bernini.

  Opent in een nieuw vensteren.wikipedia.org

  Piazza della Minerva Rome

 • Santa Maria sopra Minerva: Bewonder de imposante gevel van de Santa Maria sopra Minerva, een prachtige Dominicaanse kerk die teruggaat tot de 8e eeuw. Bekend om zijn kunstwerken van onder andere Michelangelo en Fra Angelico.
 • Olifantje van Bernini: Glimlach om het speelse "Olifantje van Bernini", een marmeren beeldhouwwerk dat de obelisk ondersteunt. Dit werk uit de 17e eeuw is een iconisch beeld van Rome en verbergt symbolische elementen.

Meer dan monumenten:

 • Palazzo Fonseca: Bewonder de elegante gevel van dit 16e-eeuwse paleis, nu een luxe hotel dat beroemde gasten heeft gehuisvest zoals Stendhal en José de San Martín.
 • Fontana della Pigna: Ontdek de "Pijnboomfontein", een kleine fontein uit de 16e eeuw met een bronzen pijnappel omgeven door dolfijnen.
 • Gezellige sfeer: Geniet van de rustige sfeer van het plein, weg van de drukte van andere Romeinse toeristische trekpleisters. Perfect om even bij te komen en het Romeinse leven te observeren.

Extra informatie:

 • Locatie: Piazza della Minerva, 00186 Roma RM, Italië
 • Bereikbaarheid: Metrolijn A, halte Barberini.
 • Openingstijden: Santa Maria sopra Minerva: Dagelijks van 9:00 tot 18:00 uur. Piazza della Minerva: Altijd open.
 • Tips: Bezoek de kerk voor een moment van rust en bewondering van de kunstwerken. Vraag in het hotel naar verhalen over beroemde gasten. Koop een souvenir of geniet van een drankje op een van de terrassen aan het plein.

Bonus anekdotes:

 • De obelisk zou worden ondersteund door een standbeeld van een olifant met de tanden op de obelisk, maar Bernini koos voor een meer subtiele uitvoering.
 • De kerk herbergt het graf van Santa Caterina da Siena, een heilige en mystica.
 • In de Romeinse folklore zou het water van de "Pijnboomfontein" wratten verwijderen.

This point of interest is part of the tour: wveRome2


 

Leave a Comment

 


 

Download the App

Download the PocketSights Tour Guide mobile app to take this self-guided tour on your GPS-enabled mobile device.

iOS Tour Guide Android Tour Guide

 


 

Updates and Corrections

Please send change requests to changerequest@pocketsights.com.