Piazza di Pietro

WveRome3

Piazza di Pietro

Vatican City, 00120, Vatican City

Created By: Wim Vermeylen

Information

* een van de mooiste en grootste pleinen ter wereld

De beveiliging wordt bemand door de Italiaanse politie onder de colonnades in de schaduw. Als je dit eenmaal hebt meegemaakt, bevind je je in een ander land en ben je in handen van de Zwitserse Garde (politie van Vaticaanstad).

Het Sint-Pietersplein is vrij uniek omdat het uit twee verschillend gevormde delen bestaat: het hoofdgedeelte van het plein, dat elliptisch is, en het trapeziumvormige gedeelte vóór de basiliek.

Bernini ontwierp het trapeziumvormige gedeelte uit noodzaak omdat hij ruimtegebrek had, maar tegenwoordig wordt het beschouwd als een “meesterwerk van het barokke theater” omdat het een verhoogd perspectief creëert voor bezoekers die de basiliek verlaten.

Het middelpunt van het plein is een oud-Egyptische obelisk die in het jaar 37 CE door keizer Caligula naar Rome werd gebracht. Aanvankelijk geplaatst in het centrum van het Circus van Nero, werd het in 1586 op bevel van paus Sixtus V naar de huidige locatie verplaatst.

De obelisk werd bijna honderd jaar voordat het huidige plein werd gebouwd, daadwerkelijk naar het Vaticaan verplaatst. Dus in plaats van dat de obelisk op het plein van Bernini werd geplaatst, werd het plein van Bernini rond de obelisk ontworpen.

Aan weerszijden van de obelisk bevinden zich twee grote fonteinen. De eerste ging ook aan het plein vooraf en werd gebouwd door architect Carlo Maderno. Het heeft een achthoekige basis, een groot bassin en een paddestoelachtige dop waaruit het water spuit. Het werd gebouwd bovenop een gerestaureerd aquaduct.

De andere fontein, jaren later door Bernini gebouwd, werd ontworpen om op zijn metgezel te lijken om het plein er symmetrisch uit te laten zien, hoewel hij heel anders is dan de gebruikelijke uitgebreide stijl van Bernini.

De colonnades zijn misschien wel het meest indrukwekkende kenmerk van het plein. De colonnades zijn gebouwd rond de elliptische vorm van het plein, zijn vier rijen diep en op enorme schaal gebouwd. Bernini koos er bewust voor om de meest eenvoudige stijl te gebruiken, de Dorische orde, zodat de zuilen niet zouden botsen met de meer uitgebreide exemplaren op de gevel van de basiliek.

Bovenaan de colonnades staan ​​140 levensgrote beelden. Ze vertegenwoordigen verschillende heiligen en martelaren en het duurde meer dan tien jaar om ze te voltooien.stenen met de tekens van de dierenriem rond de voet van de obelisk toegevoegd, waardoor deze in een zonnewijzerkabouter veranderde. Om 12.00 uur markeert de schaduw het huidige sterrenbeeld.

Dit gigantische plein is 320 meter lang en 240 meter breed en biedt plaats aan maar liefst 300.000 mensen.

De 500 meter lange weg, bekend als Via della Conciliazione, die het Sint-Pietersplein met de Engelenburcht verbindt, werd in de jaren dertig aangelegd in opdracht van de fascistische dictator Mussolini. Het biedt een spectaculair en onbelemmerd uitzicht op de kerk, hoewel veel historische gebouwen hiervoor zijn gesloopt.

This point of interest is part of the tour: WveRome3


 

Leave a Comment

 


 

Download the App

Download the PocketSights Tour Guide mobile app to take this self-guided tour on your GPS-enabled mobile device.

iOS Tour Guide Android Tour Guide

 


 

Updates and Corrections

Please send change requests to changerequest@pocketsights.com.