S. Maria della Vittoria

wveRome2

S. Maria della Vittoria

Roma, Lazio 00187, Italy

Created By: Wim Vermeylen

Information

Beroemd beeld “Extase van Theresia”van Bernini.

* Verderop aan je rechterkant vind je de kerk S. Maria della Vittoria , een juweeltje van barokke aankleding. De naam van de kerk is een verwijzing naar een Maria-afbeelding dat gevonden werd in kasteel Pilsen door het leger van Ferdinand van Habsburg. Daardoor volgens de legende behaalden de katholieken een klinkende overwinning op het Protestantse Praag in 1620. Er zou licht uit de ogen van het beeldje gekomen zijn dat de protestanten verblindden.

* De kerk is bekend om de “Extase van Theresia”, een werk van Bernini. De heilige ligt verwrongen in extase terwijl een engel haar hart doorboort. Gemaakt in 1646 uit één stuk Carraramarmer..
Het beeld laat een moment uit het leven de van de heilige Theresia zien, de stichter van de Karmelietennonnen.. Ze beleeft een extase waarin ze ervaart dat een engel haar met een gouden pijl met goddelijke liefde doorboort. Een meer barok beeld bestaat er bijna niet; het hele gebeuren straalt een en al sensualiteit uit

* De kerk werd gebouwd in 1607 op een stukje land dat door een broederschap van Karmelieten werd gekocht.
De Karmelieten alleen konden zo’n wonderbaarlijk bouwwerk niet betalen, maar ze hadden het geluk dat ze bij het graven in de grond op een heel bijzonder artefact stuitten: een adembenemend heidens beeld van een slapende hermafrodiet. Kardinaal Scipione Borghese, van de machtige en welvarende familie Borghese, was zo van dit betoverende beeld gecharmeerd, dat hij in ruil hiervoor beloofde de kosten van de bouw van de kerk op zich te nemen. Hij verscheepte het beeld naar zijn residentie, de Villa Borghese, waar het vandaag de dag nog steeds in een zoete slaap ligt.

De beroemde barokarchitect Carlo Maderno werd vervolgens in de hand genomen en het bouwen kon beginnen. Later heeft hij ook de facade van de Sint Pietersbasiliek in het Vaticaan gebouwd.

* plafondschildering van Giovanni Domenico Cerrini: een fresco in pasteltinten die een goed idee geeft van hoe de hemel er uit zou moeten zien. Maria is aanwezig en omringd door engelen, terwijl gevallen engelen onder leiding van Lucifer naar beneden tuimelen. De engelen en putti in stucco die eromheen zweven (en die trouwens pas in de 18de eeuw zijn toegevoegd) geven extra dimensie aan het werk en versterken het gevoel dat de hemel voor de kerkbezoeker nabij is.

De kunstwerken zijn te zien van: 8.30 uur – 12.00 uur en van 15.30 – 18.00 uur.

-----------------------------

Een kerk met een rijke historie:

De Santa Maria della Vittoria werd gebouwd in de 17e eeuw op de plaats van een kapel die was gewijd aan de heilige Maria della Vittoria. De kerk werd gebouwd door de karmelietenorde ter ere van de overwinning van de Habsburgse monarchie op de protestanten in de Slag bij de Witte Berg in 1620.

De kapel van Sint Teresa:

De kapel van Sint Teresa is de beroemdste kapel in de kerk en is gewijd aan de heilige Teresa van Ávila. De kapel werd ontworpen door Gian Lorenzo Bernini en is een van de beroemdste kunstwerken in Rome.

De extase van Sint Teresa:

Het centrale beeld in de kapel toont de heilige Teresa in extase. De heilige wordt doorboord door een engel met een gouden pijl, die haar hart doorboort. Dit symboliseert de mystieke vereniging van de heilige met God.

Een theatrale setting:

De kapel is ontworpen als een theater, met de heilige Teresa in het middelpunt van de scène. Het publiek staat in de zaal en kan de scène vanuit verschillende hoeken bekijken.

Een meesterwerk van Bernini:

De kapel van Sint Teresa is een meesterwerk van Bernini. De kapel is een perfecte illustratie van de barokstijl, met zijn dramatische effecten, rijke versieringen en mystieke sfeer.

This point of interest is part of the tour: wveRome2


 

Leave a Comment

 


 

Download the App

Download the PocketSights Tour Guide mobile app to take this self-guided tour on your GPS-enabled mobile device.

iOS Tour Guide Android Tour Guide

 


 

Updates and Corrections

Please send change requests to changerequest@pocketsights.com.