San Luigi dei Francesi

wveRome2

San Luigi dei Francesi

Roma, Lazio 00187, Italy

Created By: Wim Vermeylen

Information

Franse kerk met schilderijen van Caravaggio

De kerk werd in de zestiende eeuw gebouwd en is de nationale kerk van Frankrijk. Ze is in de eerste plaats gewijd aan Koning Lodewijk IX de Heilige (1214-1270), die in 1297 heilig werd verklaard. Tot haar belangrijkste kunstschatten behoren drie schilderijen van de Italiaanse meester Caravaggio (1571-1610).

In de Oudheid stonden hier de Baden van Nero en in de Middeleeuwen werd het terrein aangekocht door de Benedictijner Abdij van Farfa (in het noorden van Lazio). Er stonden hier twee kerken, waarvan er één de Santa Maria de Cella heette. Koning Lodewijk IX stierf in 1270 in Tunis, Noord-Afrika. Hij was altijd een vrome katholiek geweest en voor alles een kruisvaarder. Hij was waarschijnlijk zelfs de enige koning die aan twee afzonderlijke Kruistochten deelnam, de Zevende (1248-1254) en de Achtste (1270).

Tijdens de Achtste Kruistocht stierf Koning Lodewijk slechts een maand na het begin van het beleg van Tunis aan dysenterie. Dankzij zijn oprechte vroomheid werd hij al spoedig heilig verklaard. Verantwoordelijk hiervoor was Paus Bonifatius VIII (1294-1303), die in 1297 de hiervoor noodzakelijke handelingen verrichtte, slechts 27 jaar na Lodewijks dood. Diverse plaatsen zijn naar Lodewijk de Heilige vernoemd. De belangrijkste daarvan is Saint Louis in Missouri, Verenigde Staten.

De reeds tamelijk aftandse Santa Maria de Cella werd afgebroken en in 1518 werd de eerste steen voor de nieuwe kerk gelegd door kardinaal Giulio de’ Medici, de toekomstige Paus Clemens VII (1523-1534).

Pas in de jaren 1550 werd het project weer opgestart dankzij genereuze donaties van Koning Hendrik II van Frankrijk (1547-1559) en diens Florentijnse vrouw Caterina de’ Medici. Giacomo della Porta (ca. 1532-1602) werd ingehuurd om de gevel van de kerk te ontwerpen. Deze opdracht voltooide hij in 1581, en in 1589 werd de kerk afgebouwd door Domenico Fontana (1543-1607). Op 8 oktober van dat jaar kon de San Luigi eindelijk gewijd worden. Het huidige duizelingwekkende interieur is het resultaat van een restauratie in de achttiende eeuw, uitgevoerd tussen 1749 en 1756 door Antoine Dérizet (ca. 1685-1768). Het grote altaarstuk achter in de kerk toont de Tenhemelopneming van de Maagd en werd geschilderd door Francesco Bassano de Jongere (1549-1592).

In de kerk is de derde kapel rechts aan Sint Jeanne de Valois gewijd en zo zijn er nog veel meer kapellen die een duidelijk Franse connectie hebben. De eerste kapel rechts is bijvoorbeeld gewijd aan Sint Dionysius van Parijs (Saint Denis), een heilige die in de derde eeuw leefde en wordt beschouwd als de eerste bisschop van Parijs. De vierde kapel rechts is gewijd aan Sint Remigius van Reims, de bisschop die Koning Clovis doopte, en de derde kapel links is gewijd aan Koning Lodewijk IX zelf. Deze laatste kapel behoort tot de interessantste in de hele kerk. De prachtige versieringen in de kapel werden gemaakt door Plautilla Bricci (1616-1705), een leerlinge van Gian Lorenzo Bernini. Het bijzondere aan Bricci is dat ze een vrouw was; vrouwelijke kunstenaars waren tamelijk zeldzaam in 1680

Maar hoe goed het werk van Plautilla Bricci ook is, het hoogtepunt van de kerk is zonder enige twijfel de kapel gewijd aan de Heilige Matteüs, die men aan het einde van de linker zijbeuk vindt. De kapel staat beter bekend als de Cappella Contarelli. Die naam klinkt Italiaans, maar de kapel werd vernoemd naar Matthieu Cointerel (1519-1585), een Franse kardinaal die in zijn testament de opdracht voor de bouw ervan had gegeven en daarvoor een flinke geldsom beschikbaar had gesteld.

Caravaggio voltooide deze schilderijen rond 1602. Alle drie hebben ze betrekking op het leven van de Evangelist Matteüs. Het altaarstuk tegen de achterwand toont ons de Inspiratie van Matteüs (ook wel Matteüs en de engel genoemd; zie de afbeelding hierboven). Het schilderij aan de linker muur stelt de roeping van Matteüs voor en dat aan de rechter muur diens Martelaarschap. Dit laatste doek bevat nog een kleine Easter egg: op de achtergrond legde de schilder zichzelf vast, iets links van de halfnaakte man in het midden.

09:30–12:45, 14:30–18:30

------------------------

Deze 16e-eeuwse kerk, verscholen in een rustige straat nabij Piazza Navona, is een ware verborgen schat die u niet mag missen.

Een Franse enclave in Rome:

 • Gebouwd voor Franse pelgrims: De kerk werd gebouwd in de 16e eeuw om Franse pelgrims in Rome te herbergen en hen een thuis weg van huis te bieden.
 • Franse kunstenaars: Bewonder de prachtige fresco's van Caravaggio, met name de iconische "Het Martelaarschap van de heilige Matteüs". Ontdek ook werken van andere Franse kunstenaars.
 • Frans erfgoed: Dompel jezelf onder in de Franse cultuur met de rijke architectuur, de Franse inscripties en de unieke sfeer van de kerk.

Een artistieke schatkamer:

 • Caravaggio's meesterwerken: Mis de drie indrukwekkende schilderijen van Caravaggio niet: "Het Martelaarschap van de heilige Matteüs", "De roeping van de heilige Matteüs" en "De heilige Matteüs en de engel".
 • Andere kunstwerken: Naast Caravaggio's werken, ontdek prachtige sculpturen, altaarstukken en fresco's van andere gevierde kunstenaars.
 • Een visueel spektakel: Laat je betoveren door de rijke details, het dramatische lichtgebruik en de levendige emoties die in de kunstwerken tot leven komen.

Een serene oase:

 • Vlucht de drukte: Zoek rust in de rustige atmosfeer van de kerk, ver weg van de drukte van de stad.
 • Reflectie en gebed: Geniet van een moment van stilte en bezinning in de serene omgeving.
 • Muziekliefhebbers: De kerk is bekend om zijn klassieke concerten, die de schoonheid van de kunst nog verder versterken.

Extra informatie:

 • Adres: Via della Scrofa, 80, 00186 Roma RM, Italië
 • Openingstijden: Dagelijks van 9:00 tot 19:00 uur
 • Toegang: Gratis, donaties welkom
 • Website: <invalid URL removed>: <invalid URL removed>

Tips:

 • Bezoek de kerk in de ochtend of late middag om de drukte te vermijden.
 • Neem een gids mee of download een audiogids om meer te weten te komen over de kunstwerken en de geschiedenis van de kerk.
 • Woon een concert bij om de magische akoestiek van de kerk te ervaren.

Enkele anekdotes:

 • De kerk was een populair toevluchtsoord voor Franse kunstenaars en intellectuelen in de 16e en 17e eeuw.
 • De "Het Martelaarschap van de heilige Matteüs" van Caravaggio was controversieel vanwege zijn dramatische realisme.
 • De kerk herbergt het graf van Nicolas Poussin, een beroemde Franse schilder

This point of interest is part of the tour: wveRome2


 

Leave a Comment

 


 

Download the App

Download the PocketSights Tour Guide mobile app to take this self-guided tour on your GPS-enabled mobile device.

iOS Tour Guide Android Tour Guide

 


 

Updates and Corrections

Please send change requests to changerequest@pocketsights.com.