Santa Francesca Romana al Palatino

WveRome1

Santa Francesca Romana al Palatino

Roma, Lazio 00187, Italy

Created By: Wim Vermeylen

Information

De kerk is gewijd aan Santa Francesca Romana , een benedictijnse non en patroonheilige van de chauffeurs die in 1608 heilig werd vanwege haar inspanningen om de arme en zieke mensen te helpen.

De kerk heeft een stenen plaat met afdrukken waarvan wordt gezegd dat ze van de knieën van Sint-Pieter en Sint-Paulus zijn . De legende gaat dat de magiër Simon Magus wilde bewijzen dat zijn krachten sterker waren dan die van de apostelen. Hij besloot boven het forum te vliegen, echter toen Petrus en Paulus op hun knieën tot God baden, stortte hij neer.

Het gebouw omvatte het voormalige oratorium van de heiligen Petrus en Paulus, gerealiseerd in de 8e eeuw door paus Paulus I in de portiek van de Tempel van Venus.
De kerk werd in de 13e eeuw herbouwd op bevel van paus Honorius II en vervolgens vaak verbouwd, net als in de 17e eeuw, toen het zijn barokke uitstraling kreeg.

De gevel, van Carlo Lombardi (1615), is van wit travertijn en verrijst in het midden met een orde van twee paar pilasters en een timpaan bekroond door beelden. Het heeft een balkon bovenaan en een hoge romaanse klokkentoren versierd met dubbele glasramen.

Het interieur heeft een enkel schip met zijkapellen en een rijk cassetteplafond. In de apsis bevinden zich 12e-eeuwse mozaïeken met afbeeldingen van de Madonna en het Kind.

Onder de werken bevinden zich de beeldengroep van de "Bekentenis" van Gian Lorenzo Bernini , gelegen aan het einde van het schip, en het schilderij De Geboorte van Christus van Carlo Maratta in de eerste kapel aan de linkerkant.

De sacristie, toegankelijk via het linkertransept, herbergt de Madonna Glycophilusa (ook bekend als Onze Lieve Vrouw van Tederheid), een kostbaar Maria-icoon uit de 5e eeuw van Santa Maria Antiqua , gevonden onder het icoon op het hoofdaltaar tijdens de restauratie van 1949.

----------------------

Een kerk met een rijke geschiedenis en prachtige kunstwerken:

Santa Francesca Romana al Palatino is een kerk in Rome, gelegen op de Palatijnse heuvel. De kerk is gewijd aan Sint Francesca Romana, een 14e-eeuwse heilige die bekend staat om haar mystieke visioenen en haar werk met de armen.

Een kerk met verschillende bouwstijlen:

De kerk werd gebouwd in de 10e eeuw en heeft in de loop der eeuwen verschillende renovaties en uitbreidingen ondergaan. De kerk heeft een mix van romaanse, gotische en barokke bouwstijlen.

Een schatkamer van kunstwerken:

De kerk herbergt een schat aan kunstwerken, waaronder fresco's, schilderijen en sculpturen. Enkele van de hoogtepunten zijn:

  • Fresco's van Melozzo da Forlì: De fresco's in de apsis tonen de hemelvaart van Christus en zijn omringd door heiligen.
  • Schilderij van Sint Francesca Romana: Het schilderij van Guido Reni toont de heilige in extase.
  • Sculptuur van Sint Franciscus van Assisi: De sculptuur van Gian Lorenzo Bernini toont de heilige in gebed

3 Anekdotes over Santa Francesca Romana al Palatino:

1. De wonderbaarlijke genezing:

Volgens de legende werd een jonge vrouw die op sterven lag wonderbaarlijk genezen nadat ze door Sint Francesca Romana was gezegend. De vrouw was zo ziek dat ze haar bed niet meer kon verlaten, maar nadat Francesca haar had aangeraakt, genas ze onmiddellijk. Dit wonder trok veel aandacht en droeg bij aan de heiligverklaring van Francesca.

2. De sprekende kruis:

Er wordt ook verteld dat er in de kerk een kruis was dat kon spreken. Op een dag, toen Francesca in gebed was, sprak het kruis tot haar en vertelde haar dat ze de stad Rome moest redden van een naderend onheil. Francesca nam de waarschuwing ter harte en waarschuwde de bevolking, waardoor de stad gered werd.

3. De onvoorziene regenbui:

Tijdens een processie ter ere van Sint Francesca Romana begon het plotseling te regenen. De mensen waren bang dat de processie zou worden afgebroken, maar Francesca bad tot God en de regen stopte onmiddellijk. De zon kwam tevoorschijn en de processie kon zonder verdere problemen doorgaan.

Deze anekdotes illustreren de wonderbaarlijke kracht en de heilige status van Sint Francesca Romana. Ze tonen ook de belangrijke rol die de kerk heeft gespeeld in het leven van de Romeinse bevolking.

Bonus anekdote:

4. De kat van Francesca:

Francesca had een kat die ze zeer liefhad. De kat was altijd bij haar en hielp haar zelfs met haar gebeden. Op een dag, toen Francesca aan het bidden was, viel de kat in slaap op haar schoot. Francesca wilde de kat niet storen, dus bleef ze urenlang in dezelfde positie zitten. Toen de kat eindelijk wakker werd, was Francesca zo stijf dat ze niet kon bewegen. De kat sprong op haar schoot en begon te spinnen. De warmte van de kat hielp Francesca om te ontspannen en haar spieren te bewegen.

Deze anekdote toont de liefde die Francesca had voor dieren en de speciale band die ze met haar kat had.

This point of interest is part of the tour: WveRome1


 

Leave a Comment

 


 

Download the App

Download the PocketSights Tour Guide mobile app to take this self-guided tour on your GPS-enabled mobile device.

iOS Tour Guide Android Tour Guide

 


 

Updates and Corrections

Please send change requests to changerequest@pocketsights.com.