Santa Maria della Pace

wveRome2

Santa Maria della Pace

Roma, Lazio 00187, Italy

Created By: Wim Vermeylen

Information

Chigi kapel met prachtige fresco's van Raphael

In een half verborgen hoekje op een steenworp afstand van Piazza Navona kun je een van de renaissance- en barokjuwelen van Rome zien: de kerk van Santa Maria della Pace.

Het staat waar in de oudheid de kerk van Sant'Andrea de Acquarenariis stond , die zijn naam ontleende aan de waterverkopers die, nadat ze water uit de Tiber hadden gehaald , het uit het zand zuiverden.

Volgens de legende begon het beeld van de Maagd onder de veranda in 1480 te bloeden, nadat het werd geraakt door een steen die door een dronken soldaat was gegooid. Paus Sixtus IV noemde het Santa Maria della Virtù .

De kerk werd later Santa Maria della Pace genoemd om het einde van de oorlog tussen de pauselijke staten, Venetië en het koninkrijk Napels te herdenken.

Het project voor een nieuwe kerk werd toevertrouwd aan de architect Baccio Pontelli , terwijl Bramante begin 16e eeuw het bijgevoegde klooster en klooster bouwde. De koepel werd pas in 1524 toegevoegd naar een ontwerp van Antonio da Sangallo de Jongere en is versierd met stucwerk van Pietro da Cortona en schilderijen van Baldassarre Peruzzi en Carlo Maratta .

In 1656 creëerde Pietro da Cortona de originele bolle gevel in opdracht van Alexander VII Chigi. Paren kolommen ondersteunen een halfronde portiek, aan welke zijkanten pilaren staan ​​met kolommen versierd met putti.

Nadat u het oude 15e-eeuwse portaal bent overgestoken , komt u in deze kerk met een enkel schip en zijkapellen.

De Chigi-kapel, gemaakt voor de rijke bankier Agostino Chigi uit Siena, herbergt namelijk een enorm fresco van ruim zes meter lang, geschilderd door niemand minder dan Rafaël. Een van de vier Sibillen die de schilder hier heeft geportretteerd heeft overduidelijk de trekken gekregen van Imperia, niet alleen een van de bekendste courtisanes in die tijd maar tevens de minnares van Agostino Chigi én de grote liefde van Bramante, de architect van het naastgelegen klooster.

Een gewaagde voorstelling van Rafaël – we hadden Chigi’s gezicht bij de onthulling van het fresco graag gezien. Maar niet alleen dit verhaal maakt het fresco de moeite waard; Rafaëls Sibillen en engelen zijn zo elegant, zo harmonieus weergegeven in een perfecte symmetrie rondom de toegangsboog van de Chigi-kapel. Bijna alsof ze echt uit de hemel zijn neergedaald…

Ook het vermelden waard zijn de Cesi-kapel van Antonio da Sangallo de Jongere, en de Mignanelli-kapel , versierd met het prachtige marmer uit de tempel van Jupiter Ottimo Massimo . De Ponzetti-kapel en de Olgiati-kapel zijn daarentegen versierd met fresco's van Baldassarre Peruzzi en Orazio Gentileschi . De Cesi-kapel werd in plaats daarvan ontworpen door Michelangelo .

In 1614 ontwierp Carlo Maderno het altaar om het schilderij van de Madonna met Kind in te kaderen.

Een van de meest karakteristieke elementen van de kerk zijn de zogenaamde kloosters van Bramante , een van de belangrijkste werken uit de Renaissance en een van de eerste Romeinse werken van de kunstenaar, na zijn verblijf in Milaan.

-------------------

Deze 15e-eeuwse kerk, gelegen aan een schilderachtig pleintje in de buurt van Campo de' Fiori, herbergt indrukwekkende kunstwerken en vertelt een fascinerend verhaal over renaissancekunst en pauselijke ambities.

Een renaissancemeesterwerk:

 • Architectonische perfectie: Bewonder de elegante façade ontworpen door Baccio Pontelli, een prominent figuur in de Renaissance-architectuur. De sierlijke pilaren, bogen en timpaan creëren een gevoel van harmonie en evenwicht.
 • Raphael's meesterwerk: Sta oog in oog met "Sibyllen", een serie fresco's van de beroemde Renaissance-kunstenaar Raphael. Deze fresco's, beschouwd als Raphael's laatste werk, beelden krachtige vrouwelijke profetessen af en symboliseren de komst van Christus.
 • Andere artistieke schatten: Ontdek schilderijen van Perugino, Caravaggio en andere meesters van de Renaissance en Barok. Verlies jezelf in de details van de sculpturen en mozaïeken die de kerk versieren.

Een verrassende geschiedenis:

 • Gebouwd op heidense overblijfselen: De kerk werd gebouwd op de fundamenten van een Tempio della Pace ("Tempel van de Vrede"), gebouwd door keizer Vespasianus in de 1e eeuw na Christus. Door de kerk op deze plek te bouwen, wilde paus Sixtus IV een nieuw tijdperk van vrede inluiden.
 • Pauselijke ambities: De bouw van de kerk maakte deel uit van een ambitieus plan van Sixtus IV om Rome nieuw leven in te blazen als centrum van Christendom en Renaissance-kunst.
 • Verborgen schatten: Onder de kerk bevinden zich de overblijfselen van het Tempio della Pace, die je kunt bezoeken tijdens speciale rondleidingen.

Een plek voor reflectie en verwondering:

 • Vlucht de drukte: Ontsnap aan de drukte van de stad en geniet van de serene atmosfeer van de kerk.
 • Reflectie en gebed: Neem een moment om na te denken over de religieuze betekenis van de kunstwerken en de geschiedenis van de plek.
 • Muziekliefhebbers: De kerk is bekend om zijn klassieke concerten, die de schoonheid van de kunst nog verder versterken.

Extra informatie:

 • Adres: Via della Pace, 20, 00186 Roma RM, Italië
 • Openingstijden: Dagelijks van 8:00 tot 12:00 uur en van 15:00 tot 18:00 uur (gesloten op maandag)
 • Toegang: Gratis
 • Website: <invalid URL removed>: <invalid URL removed>

Tips:

 • Bezoek de kerk in de ochtend of late middag om de drukte te vermijden.
 • Neem een gids mee of download een audiogids om meer te weten te komen over de kunstwerken en de geschiedenis van de kerk.
 • Woon een concert bij om de magie van de kerk te ervaren.

Enkele anekdotes:

 • De bouw van de kerk werd gefinancierd met geld dat verdiend was door de verkoop van aflaten, wat tot controverse leidde.
 • Raphael stierf terwijl hij nog enkele van de "Sibyllen" aan het schilderen was.
 • De kerk is een populaire locatie voor filmopnames en bruiloften.

This point of interest is part of the tour: wveRome2


 

Leave a Comment

 


 

Download the App

Download the PocketSights Tour Guide mobile app to take this self-guided tour on your GPS-enabled mobile device.

iOS Tour Guide Android Tour Guide

 


 

Updates and Corrections

Please send change requests to changerequest@pocketsights.com.