Santa Susanna alle Terme

wveRome2

Santa Susanna alle Terme

Roma, Lazio 00187, Italy

Created By: Wim Vermeylen

Information

Vroeg-barokke kerk op de plaats waar de Romeinse Sint Susanna woonde.

Het verhaal van de Romeinse maagdelijke martelaar Sint Susanna voert ons terug naar de tijd van keizer Diocletianus : volgens de traditie werd de jonge vrouw feitelijk onthoofd nadat ze weigerde te trouwen met de zoon van de keizer om zichzelf alleen aan God te geven.

De plaats van haar martelaarschap, vlakbij de oude Thermen van Diocletianus , werd het centrum van haar verering en er wordt vanaf de 6e eeuw melding gemaakt van een kerk gewijd aan de heilige “ad duas domus” . De naam duidt erop dat de oorspronkelijke plaats van aanbidding is ontstaan ​​uit twee privéhuizen, eigendom van Gabinus, Susanna's vader, en Caius, genoemd als haar oom en later bisschop van Rome.

Door de eeuwen heen onderging het gebouw veel veranderingen. In de 9e eeuw transformeerde paus Leo III het in een grote kerk in basiliekplan met een beukig schip; De kerk werd vervolgens in 1475 herbouwd door paus Sixtus IV en opnieuw aan het einde van de 16e eeuw door kardinaal Rusticucci , beschermer van de cisterciënzerorde waaraan de kerk was verleend. De door de kardinaal bevorderde herstructureringswerkzaamheden, voltooid in 1595, leidden tot de verkleining van de liturgische zaal tot één schip met twee zijkapellen, en tot de bouw van een nieuwe hoge gevel, voltooid in 1603 door Carlo Maderno , die tot dan toe werkte voornamelijk samen met zijn oom Domenico Fontana.

De gevel van twee verdiepingen is een van Maderno's eerste en mooiste werken: het is een van de mooiste vroege voorbeelden van een volledig ontwikkelde barokstijl en werd een model voor andere gevels van de stad. Het majestueuze portaal in het midden wordt geflankeerd door twee nissen met de beelden van de heiligen Felicity en Susanna. Geflankeerd door beelden (van Stefano Maderno) bevindt zich ook het grote centrale raam op de bovenverdieping, terwijl het elegante driehoekige timpaan is versierd met het wapen van kardinaal Rusticucci.

Het interieur is rijkelijk versierd , met fresco's van Cesare Nebbia en vier enorme schilderijen van Baldassarre Croce met scènes uit het leven van Sint Susanna. In de prachtige kapel van St. Lawrence zijn fresco's van Giovan Battista Pozzo bewaard gebleven , terwijl het 16e-eeuwse martelaarschap van St. Susanna op het hoofdaltaar werd geschilderd door Tommaso Laureti.

Achter de apsis, gescheiden door een ijzeren rooster, bevindt zich het nonnenkoor in opdracht van kardinaal Rusticucci, met een plat houten cassetteplafond uit die periode. De koorbanken werden geleverd door paus Paulus V en het ensemble wordt beschouwd als een van de best bewaarde kloosterkoren in Rome. De opgravingen die eind 19e eeuw onder de kerk werden uitgevoerd, maakten het mogelijk een Romeins huis uit de derde eeuw op te graven onder het altaar van de crypte: de overblijfselen ervan zijn nog steeds zichtbaar door de glazen vloer van de sacristie

--------------------

De kerk werd gebouwd in de 4e eeuw op de plaats van de thermen van Diocletianus. De kerk is gewijd aan de heilige Susanna, een jonge christelijke maagd die tijdens de regering van Diocletianus de marteldood stierf.

Een fascinerende blik in de kerk:

  • Bewonder de prachtige façade: De façade van de kerk is ontworpen door Carlo Maderno en is een mooi voorbeeld van de barokstijl.
  • Stap binnen in de kerk: Het interieur van de kerk is rijk versierd met fresco's, schilderijen en sculpturen.
  • Bezoek de crypte: De crypte van de kerk is een van de oudste delen van de kerk en herbergt de relieken van de heilige Susanna.

Enkele hoogtepunten van de kerk:

  • Het fresco van de heilige Susanna: Het fresco van de heilige Susanna is een meesterwerk van Annibale Carracci. Het fresco toont de heilige Susanna terwijl ze wordt gedood door haar vader.
  • Het altaarstuk: Het altaarstuk is een schilderij van de heilige Susanna door Giovanni Battista Gaulli.
  • De kapel van Sint Susanna: De kapel van Sint Susanna is een prachtige kapel die is gewijd aan de heilige Susanna. De kapel is versierd met fresco's van Giovanni Battista Tiepolo.

De Santa Susanna alle Terme is een prachtige kerk met een rijke historie. De kerk is een must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in kunst, geschiedenis en religie.

De kerk is geopend van dinsdag tot en met zondag van 8:00 uur tot 12:00 uur en van 15:00 uur tot 18:00 uur.

De toegang tot de kerk is gratis

This point of interest is part of the tour: wveRome2


 

Leave a Comment

 


 

Download the App

Download the PocketSights Tour Guide mobile app to take this self-guided tour on your GPS-enabled mobile device.

iOS Tour Guide Android Tour Guide

 


 

Updates and Corrections

Please send change requests to changerequest@pocketsights.com.