Sint Pietersbasiliek

WveRome3

Sint Pietersbasiliek

Vatican City, 00120, Vatican City

Created By: Wim Vermeylen

Information

Grootste en mooiste basiliek ter wereld.
één van de heiligste katholieke plaatsen


best om 8u

De Sint-Pietersbasiliek is het bekendste gebedshuis voor christenen. De 16de-eeuwse basiliek werd opgetrokken in een laat-renaissancistische en barokke stijl op de plek van het oude Circus van Nero waar de eerste paus Petrus gestenigd en later ook begraven werd. Het is daarom ook een belangrijk bedevaartsoord voor katholieken.

In de 4de eeuw liet keizer Constantijn een kerk bouwen op de plaats waar de tombe van Sint-Peter lag. De kerk, die toen al de vorm had van een basiliek, werd en poosje heel veel gebruikt, maar op uiteindelijk raakte de kerk in verval.

In de 15de eeuw was het gebouw compleet in vergetelheid geraakt, waardoor Paus Nicholas V besloot om een nieuwe kerk te laten bouwen op dezelfde plaats

In totaal duurde de bouw van 1506 tot 1626. Het begon allemaal met een ontwerp van Bramante, maar Raphael en Antonio da Sangallo pasten het plan na de dood van Bramante deels aan, waarna Michelangelo in 1547 het project overnam en de plannen vereenvoudigde. Hij stierf echter ook voor het einde van het project dus maakten Giacomo della Porta en Domenico Fontana het project na 1590 uiteindelijk af.

In de absis staat de Cattedra di San Pietro. Dit is een troon verguld met brons. Er wordt gezegd dat deze troon de bischopszetel van Petrus zou zijn geweest.
Links van het dwarsschip, het horizontale deel van de kerk dat kruist met het middenschip bij
het baldakijn, is de tombe van Alexander VII. Boven de deur is Bernini’s laatste werk, een skelet dat een zandloper vasthoudt. Met dit schilderij wilde Bernini zeggen dat de dood op een dag voor ons allemaal komt. In de sint Pieterbasiliek zijn 148 praalgraven van overleden pausen. Deze bevinden zich onder het middenschip bij de crypte.

La Pieta , voltooid door Michelangelo in 1499.
In 1972 viel een geestelijk zieke persoon, in de waan dat hij Jezus Christus was, dit prachtige beeldhouwwerk op brute wijze aan met een hamer. Het werd zorgvuldig gerestaureerd en staat sindsdien achter een kogelvrij acrylscherm.Een anachronistische weergave van Maria (die er veel te jong uitziet om een ​​33-jarige zoon te hebben, de leeftijd waarop Jezus stierf); Sommige kunsthistorici beweren dat haar gezicht eigenlijk een weergave is van Michelangelo's eigen moeder, die stierf toen hij nog maar een jongen was.

Oud bronzen beeld van Sint-Pieter (dertiende eeuw)
Volgens de katholieke traditie kussen en raken pelgrims de rechtervoet van Sint-Pieter wanneer ze de kerk bezoeken. Dit gebeurt al sinds de 13e eeuw, dus je begrijpt waarom zijn rechtervoet nu zichtbaar versleten is

Baldacchino di San Pietro – 1634
Deze enorme bronzen baldakijn, met een hoogte van 20 meter (66 voet), werd ontworpen door Gian Lorenzo Bernini en voltooid in 1634. De precieze locatie markeert het graf van Petrus.

Toen paus Pius XI (1922-1939) tijdens zijn leven kenbaar maakte dat hij graag, als hij zou gaan, zo dicht mogelijk bij het graf van Petrus begraven wilde worden, werd er besloten dat de crypte (de ruimte onder het hoofdaltaar) nog verder verlaagd zou worden. Een eeuwenlange overlevering vertelde Pius immers dat het graf van Petrus zich precies onder het baldakijn van Bernini moest bevinden.
Er werd begonnen met graafwerkzaamheden, en al snel stuitte men daarbij op de restanten van graven, duidelijk uit de Romeinse periode. Ook de resten van de oudere basiliek, en die van het allereerste monument dat bij het graf werd opgericht werden gevonden.

Het was het jaar 1940 en men was nog altijd niet klaar met het religieus zo zwaar beladen archeologische onderzoek onder de Sint Pieter en de zoektocht naar het originele graf van Petrus. Toen stuitten de onderzoekers ineens op een kistje. Men opende het en zag alleen wat botten en wat rafels. De beenderen bleken na onderzoek die van een man op leeftijd, de rafels die van een purperen gewaad, met goud doorweven. Er zoemt zelfs een (nogal sterk) verhaal door de ondergrondse Vaticaanse gangen, dat het kistje alle beenderen van een man bevatte, behalve die van de voeten… Als Petrus inderdaad omgekeerd aan het kruis heeft gehangen, hebben ze de voeten er wellicht afgehakt om het lijk van het hout te halen.Graf van paus Alexander II door Bernini – 1678

Paus Alexander zit boven op een deuropening in gebed boven de figuur van de dood, hier te zien als een verguld bronzen skelet dat een zandloper vasthoudt, gedrapeerd in stof (eigenlijk nauwgezet gesneden jaspis).

Er zijn ook vier beelden die de deugden vertegenwoordigen. Maar kijk uit naar de Deugd van de Waarheid aan uw rechterkant. Ze heeft haar voet op een wereldbol, met een doorn uit Engeland in haar grote teen.

Dit vertegenwoordigde de voortdurende strijd van de paus met de Kerk van Engeland (de doorn in het oog van paus Alexander)

Lift

This point of interest is part of the tour: WveRome3


 

Leave a Comment

 


 

Download the App

Download the PocketSights Tour Guide mobile app to take this self-guided tour on your GPS-enabled mobile device.

iOS Tour Guide Android Tour Guide

 


 

Updates and Corrections

Please send change requests to changerequest@pocketsights.com.