St Ivo alla Sapienza

wveRome2

St Ivo alla Sapienza

Roma, Lazio 00187, Italy

Created By: Wim Vermeylen

Information

Meesterwerk van Borromini met een opvallende koepel

De kerk van St. Ivo alla Sapienza ligt tussen Piazza Navona en het Pantheon en is een meesterwerk van Borromini, met een opvallende koepel

De kerk is vaak gesloten, maar je kunt via de hoofdingang naar binnen gluren en vanaf de hoofdingang de colonnade en de spiraalvormige koepel bewonderen.

Borromini heeft hier zichzelf overtroffen en dit gebouw kan zonder aarzelen als één van zijn grootste realisaties worden beschouwd.

Het onderste deel van de kerkgevel is als het ware een voortzetting van de dubbele bogenrijen van de binnenplaats. Zo behoort de basis van de gevel zowel tot de kerk als tot de binnenkoer. De aflijning gebeurt door een attiek met liggende ovale ramen.

Daarboven verheft zich de tamboer van de koepel in de vorm van een klaverblad. De koepel zelf is enigszins breed en plomp, maar dat lichte gebrek (als men dat zo al kan noemen) wordt goedgemaakt door de twee ‘taartjes’ die aan weerszijden de gevel bekronen, ronde bakjes met daarin de soesjes van de ‘heuveltjes’ uit het wapen van de Chigi-paus Alexander VII (1655-1667) en met een veelpuntige ster als prikker.

Op de enorme lantaarn is een spiraalvormige constructie met concaaf gebogen zijden aangebracht, die aan barokke voorstellingen van de Toren van Babel doet denken. Helemaal bovenop de toren werd een reeks metalen voorwerpen gestapeld in de vorm van een kroon, een bol, een duif en een kruis

--------------------

Deze 17e-eeuwse kerk, gelegen naast de Universiteit van Rome (La Sapienza), is een wonderbaarlijke vertoning van de barokke stijl en huisvest verschillende artistieke schatten en fascinerende verhalen.

Een barokke schoonheid:

 • Bernini vs. Borromini: Treed binnen en bewonder het opvallende ontwerp van Francesco Borromini, een rivaal van Bernini. De dramatische curve van de gevel, de hoge spiralende zuilen en de gebeeldhouwde engelen creëren een gevoel van dynamiek en theatraliteit.

  Opent in een nieuw vensteren.m.wikipedia.org

  St Ivo alla Sapienza Rome interior

 • Een dak om van te dromen: Kijk omhoog en bewonder het unieke koepelgewelf in de vorm van een lantaarn die rust op een spiraalvormige trappenhuis. Dit element, geïnspireerd op een kroon, is een architectonisch meesterwerk en een symbool van goddelijke verlichting.
 • Engelen overal: Zowel binnen als buiten vind je prachtige engelenbeelden die zuiverheid en goddelijke bescherming symboliseren.

Een verhaal van geloof en onderwijs:

 • Geïnspireerd door een heilige: De kerk is gewijd aan de heilige Ivo (of Yves), een Franse jurist bekend om zijn rechtvaardigheid en medeleven.
 • Een symbool van onderwijs: De ligging naast de universiteit La Sapienza is geen toeval. De spiraalvormige trappenhuis met negen verdiepingen vertegenwoordigt de zoektocht naar kennis, terwijl de negen ramen in de koepel de negen engelenkoren symboliseren.
 • Een rustplaats voor pelgrims: In de 17e eeuw was Sant'Ivo alla Sapienza een belangrijke stopplaats voor pelgrims die Rome bezochten om christelijke martelaren te vereren.

Een oase van rust in de drukke stad:

 • Escape the chaos: Zoek toevlucht in de serene atmosfeer van de kerk, weg van de drukte van de omliggende straten.
 • Reflectie en gebed: Neem een moment om stil te staan bij het verhaal van Sint-Ivo en na te denken over de betekenis van geloof en kennis.
 • Geniet van klassieke muziek: De kerk staat bekend om concerten met religieuze muziek, die de barokke ambiance nog verder versterken.

Extra informatie:

 • Adres: Piazza di Ponte Sant'Angelo, 1, 00186 Roma RM, Italië
 • Openingstijden: Dagelijks van 9:00 tot 19:00 uur
 • Toegang: Gratis, donaties welkom

This point of interest is part of the tour: wveRome2


 

Leave a Comment

 


 

Download the App

Download the PocketSights Tour Guide mobile app to take this self-guided tour on your GPS-enabled mobile device.

iOS Tour Guide Android Tour Guide

 


 

Updates and Corrections

Please send change requests to changerequest@pocketsights.com.