Tempio di Antonino e Faustina

WveRome1

Tempio di Antonino e Faustina

Roma, Lazio 00187, Italy

Created By: Wim Vermeylen

Information

De tempel van Antoninus en Faustina is een van de meest iconische in het Forum Romanum

Het heeft de tand des tijds beter doorstaan ​​dan veel van zijn buren, omdat er binnen de ruïnes een kerk werd gebouwd: de kerk van San Lorenzo in Miranda .

Als je omhoog kijkt naar de oude Romeinse gevel, let dan op de diagonale groeven in de kolommen - deze dateren van honderden jaren later, toen touwen gedrenkt in azijn rond de kolommen werden gelast en heen en weer werden getrokken in een poging door de steen te snijden.

De theorie is dat mensen de tempelkolommen wilden afbreken en de oude materialen wilden hergebruiken voor nieuwbouw, dus we hebben geluk dat ze daar niet in zijn geslaagd!

Volgens historische verslagen hadden keizer Antoninus en zijn vrouw Faustina een gelukkig huwelijk. Ze kregen twee zonen en twee dochters. Faustina stierf op 35-jarige leeftijd. Antoninus was er kapot van door haar dood en probeerde haar te vergoddelijken. Als een geliefde keizer kreeg hij de steun van de senaat en de tempel werd in 141 na Christus gebouwd, opgedragen aan zijn vergoddelijkte vrouw Faustina de Oude. Keizer Antoninus richtte een liefdadigheidsinstelling op die aan haar was gewijd, de Meisjes van Faustina genaamd, met als doel weesmeisjes te helpen.

Antoninus was de adoptiezoon van keizer Hadrianus en een van de vijf ‘goede’ keizers van Rome. Hij regeerde 23 jaar, langer dan welke andere keizer dan Augustus ook. Net als zijn vader Hadrianus had hij een hekel aan oorlog en voelde hij niet de behoefte om de grenzen van Rome verder uit te breiden. Zijn regering concentreerde zich op het verbeteren van het leven voor degenen die binnen het rijk leefden. Dit resulteerde in de langste periode van vrede die Rome had meegemaakt. Uit historische verslagen blijkt dat hij goed gesproken was, een goede redenaar, goedhartig, kalm en niet gemakkelijk verleid door geld en macht. Hij was een voorbeeld van wat de Romeinen wilden in een keizer. Hij stierf op 74-jarige leeftijd in 161 n.Chr. met zo'n hoge mate van populariteit dat hij unaniem werd vergoddelijkt door de doorgaans ruziënde senaat. De tempel van Faustina werd op verzoek van zijn opvolger Marcus Aurelius gezamenlijk opnieuw ingewijd aan Antoninus en Faustina.

De tempel werd begin zevende eeuw omgebouwd tot een rooms-katholieke kerk en omgedoopt tot Chiesa de San Lorenzo in Miranda. Er wordt aangenomen dat dit de locatie was van de veroordeling van de Sint-Laurentius door de prefect van Rome. Na verloop van tijd werd de veranda omsloten met kapellen. De inkepingen in het bovenste deel van de kolommen gaven het merkteken aan waar het hellende pannendak van dit bouwwerk in een ander oud bouwwerk werd geplaatst (het zijn geen touwmarkeringen in een poging de pilaren neer te halen, zoals aangegeven door verschillende reisleiders). De hoogte van de deur vertegenwoordigt het maaiveld op het moment dat de tempel werd gebouwd

-----------------------------

Welkom bij de Tempel van Antoninus en Faustina, een imposante tempel in Rome die gewijd is aan de vergoddelijkte keizer Antoninus Pius en zijn vrouw Faustina de Oudere!

Stap terug in de tijd naar het oude Rome en ervaar de grandeur van dit eeuwenoude monument.

Een tempel met een rijke geschiedenis:

 • Gebouwd in 141 na Christus: De tempel werd gebouwd door keizer Antoninus Pius ter ere van zijn vrouw Faustina na haar dood in 141 na Christus.
 • Vergoddelijking: Na de dood van Antoninus in 161 na Christus werd de tempel ook aan hem gewijd.
 • Belangrijk religieus centrum: De tempel was een belangrijk religieus centrum in het oude Rome.

Een schatkamer van kunst en architectuur:

 • Corinthische orde: Bewonder de prachtige Corinthische zuilen die de voorzijde van de tempel sieren.
 • Fronton: Bekijk het fronton met beelden van Antoninus en Faustina.
 • Fresco's: Geniet van de fresco's die de binnenkant van de tempel versierden (helaas niet meer te zien).

Een symbool van Romeinse macht:

 • Imposante structuur: De tempel is een symbool van de macht en glorie van het oude Romeinse Rijk.
 • Overblijfsel van het verleden: De tempel is een van de best bewaarde tempels in Rome en geeft ons een uniek kijkje in de Romeinse architectuur en religie.

Extra informatie:

 • Adres: Largo di Torre Argentina, 00186 Roma RM, Italië
 • Toegankelijkheid: Metrostation Cavour op loopafstand.
 • Openingstijden: Maandag t/m zaterdag van 8:30 tot 19:30 uur, zondag van 9:00 tot 12:30 uur.
 • Tips:
  • Bezoek de tempel in de ochtend of late middag om de drukte te vermijden.
  • Combineer je bezoek met een wandeling door het Forum Romanum of de Palatijn.
  • Neem een gids mee of download een audiogids om meer te weten te komen over de geschiedenis, de architectuur en de betekenis van de tempel.

Bonus anekdotes:

 • De tempel werd in de middeleeuwen omgebouwd tot een kerk, wat deels de reden is dat het zo goed bewaard is gebleven.
 • De tempel is te zien in films zoals "Roman Holiday" en "Gladiator".

This point of interest is part of the tour: WveRome1


 

Leave a Comment

 


 

Download the App

Download the PocketSights Tour Guide mobile app to take this self-guided tour on your GPS-enabled mobile device.

iOS Tour Guide Android Tour Guide

 


 

Updates and Corrections

Please send change requests to changerequest@pocketsights.com.