Tempio di Portuno

WveRome1

Tempio di Portuno

Rome, Lazio 00187, Italy

Created By: Wim Vermeylen

Information

Op Piazza Bocca della Verità staat deze kleine rechthoekige tempel gewijd aan Portunus , de goddelijkheid van rivierhavens, ook wel bekend als de Tempel van Fortuna Virilis .

Het staat in het Foro Boario , het gebied bestemd voor de veemarkt, vlakbij de oude Portus Tiberinus , de eerste handelshaven aan de Tiber . Het is een van de best bewaarde gebouwen van het oude Rome en vormt samen met de nabijgelegen Tempel van Hercules Victor – het eerste marmeren gebouw in de stad – een kostbaar getuigenis van de architectuur van die tijd. Het dateert uit de 4e of 3e eeuw voor Christus , ook al dateert het huidige uiterlijk waarschijnlijk uit de tweede helft van de 2e eeuw, met renovaties in de 1e eeuw voor Christus.

De tempel staat op een hoog podium met treden bedekt met travertijnplaten en vier Ionische zuilen aan de voorgevel. De zijkanten dragen twee travertijnkolommen en vijf halve kolommen in Aniene-tufsteen op de wanden van de cel.

Het is buitengewoon bewaard gebleven en herbergt enkele prachtige fresco's uit de Byzantijnse tijd met de verhalen over het leven van Maria. In de 9e eeuw werd het bouwwerk omgevormd tot een christelijke kerk, eerst als Santa Maria de Gradellis of de Secundicerio, en in de 15e eeuw als Santa Maria Egiziaca . Deze laatste titel bleef gehandhaafd tot 1916, toen de kerk werd ontwijd en de oude tempel werd hersteld

This point of interest is part of the tour: WveRome1


 

Leave a Comment

 


 

Download the App

Download the PocketSights Tour Guide mobile app to take this self-guided tour on your GPS-enabled mobile device.

iOS Tour Guide Android Tour Guide

 


 

Updates and Corrections

Please send change requests to changerequest@pocketsights.com.