Via Sistina

wveRome4

Via Sistina

Roma, Lazio 00187, Italy

Created By: Wim Vermeylen

Information

Straat van kunstenaars , hier woonden o.a. Hans Christian Andersen, Gogol , Thorwaldsen

Paus Sixtus V (1585-1590, geboren als Felice Peretti da Montalto) die de weg in 1587 aanlegde. Ze maakt de verbinding tussen Piazza della Trinità dei Monti en Piazza Barberini

Naar Romeinse normen gemeten is de hele buurt hier vrij recent, ze is niet meer dan 400 jaar oud. Sixtus V, de vader van de moderne stadsplanning ontwierp tevens een netwerk van wegen die stervormig van de Santa Maria Maggiore uitstraalden en de basiliek verbond met de andere basilica’s en voor pelgrims belangrijke plaatsen.

Het werd al snel geflankeerd door prachtige palazzi, vooral omdat de paus bepaalde privileges bood aan degenen die in het gebied bouwden. Grote kunstenaars als Piranesi, Thorwaldsen en Gogol woonden hier in de 17e eeuw. Tegenwoordig is de straat de thuisbasis van het Teatro Sistina

Op nr. 48 woonde de Deense classicistische beeldhouwer Bertel Thorwaldsen (1768-1844). Zijn sindsdien volledig herbouwde huis was de ontmoetingsplaats voor vele kunstenaars. Ook koning Ludwig I van Beieren kwam er ooit op bezoek. Links op nr. 72 woonde de bekende Zwitserse kunstschilderes Angelika Kauffmann (1741-1807). In de tuin plantte Angelika Kauffman dadelpalmen die Goethe gekweekt had uit pitten, de boompjes kwamen er tot volle groei.

Een eeuw eerder werd dit huis bewoond door Giambattista Piranesi (1720-1778), de auteur van de vele mooie etsen van Rome waarover heel wat boeken bestaan en waarvan kopieën vandaag nog overal in de boekenkraampjes verkocht worden. De etsen werden zelfs in dit huis gemaakt.

Het huis op nr. 59 was de woning van graaf Stroganoff en vóór hem werd het bewoond door de flamboyante etser, schilder en dichter Salvator Rosa. Het meesterwerk van Gabriele d’Annunzio (1863-1938) ‘Il Piacere’ uit 1889, in Nederlandse vertaling ‘Het kind van de lust’, heeft dit huis en het Palazzo Zuccari als setting.

Iets verder, op de hoek met de Via Francesco Crispi (de eerste straat die de Via Sistina kruist) staat links (nr. 104) het ongewijzigde huis waarin de Deense sprookjesverteller Hans Christian Andersen (1805-1875) een tijdlang verbleef. Hij vertelt onder andere (een foute versie van) het verhaal van het gestrande bootje dat aanleiding gaf tot de Fontana della Barcaccia voor de Spaanse Trappen. Andersen verbleef vier keer in Rome en maakte er meer dan honderd pentekeningen.

Op nr. 126 woonde Luigi Rossini (1790–1857), een bekende artiest die bekend stond omwille van zijn fraaie etsen van de oude Romeinse architectuur. Zijn buurman op nr. 125 was de schrijver Nikolaj Vasiljevitsj Gogol (1809-1852), die hier zijn vaste stek had. Tussen 1837 en 1847 verbleef Gogol negen keer in Rome.

Op deze plek schreef hij het eerste deel van zijn meesterwerk ‘Dode Zielen’ dat in mei 1842 verscheen. Gogol wilde aanvankelijk een trilogie te schrijven, maar alleen deel 1 is volledig overgebleven.

This point of interest is part of the tour: wveRome4


 

Leave a Comment

 


 

Download the App

Download the PocketSights Tour Guide mobile app to take this self-guided tour on your GPS-enabled mobile device.

iOS Tour Guide Android Tour Guide

 


 

Updates and Corrections

Please send change requests to changerequest@pocketsights.com.