Via Veneto

wveRome4

Via Veneto

Roma, Lazio 00187, Italy

Created By: Wim Vermeylen

Information

Elegante laan bekend uit La Dolce Vita

De Via Vittorio Veneto kreeg zijn naam van een veldslag die in 1918 leidde tot de definitieve capitulatie van de Oostenrijkers. De naam Vittorio wordt niet vaak vermeld, ook de Romeinen kennen de straat als de Via Veneto.

In de Via Veneto bevinden zich enkele van de duurste logeeradressen van Rome, De elegante laan, die er afhankelijk van het seizoen, volkomen anders uitziet (vooral het contrast tussen zomer en winter is groot) ligt vlakbij het groen van Villa Borghese en de drukke chaos van de Via del Tritone.

Aan de Via Veneto vinden we naast verschillende tophotels, ook de streng bewaakte Amerikaanse ambassade (in Palazzo Margherita) en twee overeheidsinstellingen: het Ministerie van Arbeid en Sociaal Beleid en het Ministerie van Economische Ontwikkeling.

De Via Veneto kreeg in het verleden verschillende etiketten opgekleefd: elegant, verfijnd, beschaafd, luxueus, aantrekkelijk, suggestief, intrigerend, romantisch, prestigieus, …

Dat had de straat vooral te danken aan de internationale bekendheid die ze verwierf dankzij de beroemde film La Dolce Vita van de Italiaanse regisseur Federico Fellini.

La Dolce Vita brengt een fictief verhaal over paparazzi en fotojournalisten die in die tijd ook in werkelijkheid actief waren in de Via Veneto. Die straat was hun favoriete werkterrein, want ze werd bezocht door zowat alle bekende film- en televisieacteurs uit die tijd.

In de jaren ‘50 en ’60 van vorige eeuw was de Via Veneto inderdaad het centrum van het sociale en mondaine leven in Rome, zeg maar de catwalk en de publieke toonzaal van bekende Hollywood-acteurs zoals Ava Gardner, Burt Lancaster en Liz Taylor.

Op een gemiddelde avond was het hier drukker dan op de Champs Elysées in Parijs.Tegenwoordig is er in de Via Veneto van die glamoureuze uitstraling van weleer niet meer zoveel overgebleven. Jawel, er zijn nog de luxehotels, de nachtclubs in de omgeving en enkele trendy en dure winkels en restaurants, waarvan velen beschikken over de voor deze straat typische overdekte straatterrassen. Die terrassen kan je nog het best omschrijven als een soort serres waar je iets kan eten of drinken terwijl het straatleven in de Via Veneto aan je voorbijglijdt.

Sinds Fellini hier zijn paparazzi liet rondrijden is er ook wel wat veranderd. Zo raakte het wereldberoemde Café de Paris (destijds op nr. 90) in 2008 in handen van de familie Alvaro, een clan van de Calabrese maffia ‘Ndrangheta.

De eigenaars van het gerenommeerde café, dat eveneens te zien is in de voormelde film La Dolce Vita van Fellini, hadden niet kunnen weerstaan aan een stroman van de maffia die was komen binnenwandelen met een koffer, gevuld met naar verluidt meer dan zes miljoen euro cash als overnameprijs.

Na een inval door de Direzione Investigativa Antimafia (DIA) en de Guardia di Finanza werd het Café de Paris geslotenEnkel Harry’s Bar op nr. 150, waar Frank Sinatra regelmatig aan de piano speelde, roept nog een beetje de Dolce Vita-sfeer van weleer op.

De Amerikaanse ambassade (op nr. 121) is gevestigd in een mooi gebouw uit 1888 dat gekend is als Palazzo Margherita. Het gebouw kreeg die naam omdat de Italiaanse koningin-weduwe hier woonde na de moord in 1900 op haar echtgenoot Umberto I.

op nr. 70, bevindt zich het Grand Hotel Palace.

De bar (bij de lobby) van dit hotel heeft grootse fresco’s van de hand van de Venetiaanse kunstenaar Guido Cadorin (1892-1976), een beschermeling van de schrijver, dichter, redenaar, gedecoreerd gevechtspiloot, journalist, politicus en dandy Gabriele d’Annunzio (1863-1938).

De fresco’s tonen de inhuldiging van het hotel in 1926, dat toen nog gekend was als Albergo Ambasciatori. De gezichten van de figuren op de schilderingen tonen heel wat bekende gezichten uit de toenmalige Romeinse high-society.

--------------------------------

Welkom op de Via Veneto, een van de beroemdste straten van Rome, synoniem met glamour, elegantie en de Dolce Vita!

Slenter over deze iconische boulevard en laat je meevoeren door de sfeer van La Dolce Vita.

Een straat met een rijke geschiedenis:

 • Oudheid: De Via Veneto was al in de oudheid een belangrijke route die de stad met de Adriatische Zee verbond.
 • 18e eeuw: In de 18e eeuw werd de straat een populaire ontmoetingsplaats voor de rijke en beroemde.
 • Dolce Vita: De Via Veneto beleefde haar gouden eeuw in de jaren '50 en '60, met beroemde filmsterren en jetsetters die de cafés en restaurants frequenteerden.

Een boulevard vol bezienswaardigheden:

 • Fontana di Trevi: Bewonder de beroemde Trevifontein, waar je een muntje kunt gooien om geluk te garanderen.

  Opent in een nieuw vensteren.wikipedia.org

  Via Veneto Rome

 • Caffè Greco: Geniet van een kopje koffie in het historische Caffè Greco, waar beroemde kunstenaars en schrijvers zoals Goethe en Casanova vertoefden.
 • Winkels: Ga winkelen in de chique boetieks van bekende modemerken.
 • Hotels: Verblijf in een van de luxueuze hotels aan de Via Veneto, waar filmsterren en royalty's logeerden.

Een bruisende sfeer:

 • Mensen kijken: Observeer de parade van toeristen, locals en beroemdheden die over de straat flaneren.
 • Straatartiesten: Geniet van de muzikale en artistieke talenten van de straatartiesten.
 • Terrasjes: Ontspan op een terrasje en geniet van de levendige sfeer.

Extra informatie:

 • Adres: Via Veneto, 00187 Roma RM, Italië
 • Toegankelijkheid: Metrostation Barberini op loopafstand.
 • Openingstijden: De winkels en restaurants zijn overdag en 's avonds geopend.
 • Tips:
  • Bezoek de Via Veneto in de avonduren wanneer de straat verlicht is.
  • Combineer je bezoek met een wandeling naar de Spaanse Trappen of Villa Borghese.
  • Geniet van een gelato bij Giolitti, een beroemde ijssalon op de Via Veneto.

Bonus anekdotes:

 • De Via Veneto is de locatie van de beroemde Trevifontein scene in de film "La Dolce Vita".
 • De straat was ook een belangrijke locatie in de film "Roman Holiday".

This point of interest is part of the tour: wveRome4


 

Leave a Comment

 


 

Download the App

Download the PocketSights Tour Guide mobile app to take this self-guided tour on your GPS-enabled mobile device.

iOS Tour Guide Android Tour Guide

 


 

Updates and Corrections

Please send change requests to changerequest@pocketsights.com.