Via dei fori imperiali

WveRome1

Via dei fori imperiali

Rome, Lazio 00187, Italy

Created By: Wim Vermeylen

Information

Brede avenue ingewijd in 1932 door Mussolini onder het fascisme voor de 10 jarige verjaardag van de Mars op Rome.

De nieuwe weg verwijderde meer dan 80% van de keizerlijke fora van Julius Caesar, Augustus, Nerva, Vespasianus en Trajanus. Daarbij werden ook vijf middeleeuwse kerken verwijderd en meer dan 40.000 vierkante meter van een van de dichtstbevolkte delen van de stad verwoest. Bijna 5.000 inwoners van het gebied werden verplaatst naar de periferie van de stad.

De opgravingen voor de weg werden zo haastig uitgevoerd dat archeologen niet echt genoeg tijd hadden om hun bevindingen te categoriseren en te labelen. Mussolini sloot het project af door bronzen beelden te installeren van de keizers waarvan hij de forums had vernietigd. De beelden van Julius Caesar, Augustus, Trajanus en Nerva sieren nog steeds de grote boulevard.

Hoewel de meeste mensen destijds de nieuwe weg toejuichten als een dramatische visie op de toekomst en een prachtige terugblik op de grote prestaties van het oude rijk.

Na de val van Mussolini beschouwden velen de Via dei Fori Imperiali alleen maar als de zelfverheerlijkende vernietiging van de oude fora. Mussolini was echter bepaald niet de eerste persoon die de oudheden van Rome plunderde of vernielde.

-------------------------------------

Een weg met een stormachtig verleden:

De Via dei Fori Imperiali, letterlijk "Weg van de Keizerlijke Fora", is verrassend genoeg geen oude Romeinse weg. Het werd gebouwd onder Mussolini in de jaren '30, doorkruissend verschillende antieke fora om een rechtstreekse verbinding te creëren tussen Piazza Venezia en het Colosseum. De bouw was controversieel, waarbij belangrijke ruïnes moesten worden verplaatst of zelfs gesloopt. Ondanks de geschiedenis blijft het een iconische weg die je terugvoert in de tijd.

Een wandeling door de eeuwen heen:

Lopend langs de Via dei Fori Imperiali word je omringd door de spookachtige echo's van keizers en gladiatoren. Aan beide kanten zie je monumenten die getuigen van de grandeur en macht van het oude Rome:

  • Forum Romanum: Het oudste en belangrijkste forum, het politieke en juridische centrum van het rijk. Bewonder de Tempel van Venus en Roma, de Boog van Septimius Severus, en de Curia Julia, de senaat.
  • Forum van Augustus: Opgericht door de eerste Romeinse keizer, met de tempel gewijd aan Mars Ultor, de Tempel van Fortuna en de Tabularium, waar ooit archieven werden bewaard.
  • Forum van Nerva: Een kleiner forum met de Tempel van Minerva, een belangrijke godin van wijsheid en oorlog.
  • Forum van Trajanus: Het grootste en best bewaarde forum, met de imposante Trajanuszuil en de overblijfselen van de Basilica Ulpia, een enorme rechtszaal.

Meer dan ruïnes:

Naast de fora, verrijkt de Via dei Fori Imperiali je ervaring met andere schatten:

  • Palatino: De heuvel die de basis vormde van de eerste nederzetting in Rome, nu een openluchtmuseum met uitzicht op de fora.
  • Colosseum: Het iconische amfitheater waar gladiatorenvoorstellingen en openbare spektakels plaatsvonden, een symbool van Romeinse macht en entertainment.
  • Mercati di Traiano: De marktgebouwen van Trajanus, nu huizen ze het Museo dei Fori Imperiali met fascinerende vondsten uit de fora.

Wandelen of fietsen:

De Via dei Fori Imperiali is gedeeltelijk autovrij, perfect voor wandelingen of fietstochten. Neem de tijd om de details te bewonderen, laat je verbeelding de grandeur van het verleden reconstrueren, en geniet van de unieke atmosfeer die deze plek met zich meebrengt.

This point of interest is part of the tour: WveRome1


 

Leave a Comment

 


 

Download the App

Download the PocketSights Tour Guide mobile app to take this self-guided tour on your GPS-enabled mobile device.

iOS Tour Guide Android Tour Guide

 


 

Updates and Corrections

Please send change requests to changerequest@pocketsights.com.