Gedenkroute Gooise Meren

75 Jaar Vrijheid

Gedenkroute Gooise Meren

Bussum, Noord-Holland 1405 AE, Netherlands

Created By: Janet Lane

Tour Information

Ter gelegenheid van 75 jaar einde Tweede Wereldoorlog is een gedenkroute langs twintig locaties in Gooise Meren ontwikkeld. Op elke locatie is een bordje aangebracht met daarop wat informatie over wat er op die plek heeft plaats gevonden of wie er heeft gewoond. Via een QR-code op de bordjes zijn korte films te zien.


Tour Map

Loading Tour

 

What You'll See on the Tour

1.  Een aantal dramatische gebeurtenissen vond plaats rond het station: in 1942 de deportatie van honderden Joden en in1944 een bombardement op een munitietrein.
2.  Hier woonden Gerard en Sjoukje Reeskamp en hun kinderen. Gerard was een vooraanstaand verzetsman, Sjoukje liet twee joodse kinderen bij haar onderduiken.
3.   Vanaf 1933 was hier het kringhuis van de NSB, de Nationaal-socialistische Beweging, gevestigd, in de volksmond werd dit witte huis het Bruine Huis genoemd.
4. Tijdens de oorlog was in de voormalige cacao- en chocoladefabriek Bensdorp een gaarkeuken die vele Bussumers het leven redde, met name in de hongerwinter van 1944-1945.
5. In het vml. Gemeentehuis van Bussum werd in 1942 een NSB-burgemeester geïnstalleerd. Gemeenteambtenaar Karel Abma wist vele mensen te redden, werd verraden, maar overleefde het concentratiekamp Dachau.
6. In augustus 1943 pleegde de 21-jarige Louis Boissevain een aanslag op NSB-politiekorpschef van Woerts. Deze overleefde de aanslag. Louis werd na verraad gepakt en ter dood gebracht.
7. De synagoge was het middelpunt van de Joodse Gemeente, tot de deportaties van eind 1942. Op 11 mei 1945 vond een emotionele eerste dienst plaats met overlevenden van onderduik en concentratiekampen.
8. In dit huis woonde de familie Minkenhoff en hield kantoor aan huis van hun bedrijf in waterdichte goederen. Van september 1941 – zomer 1942 was hier het joodse schooltje van Bussum, de enige lagere school in Bussum en Naarden waar jood... Read more
9. In het huis op nr. 26 woonde de familie Makkinje met hun drie kinderen. Vader Jan was steenhouwer, dochter Annie was een goede vriendin van de joodse Rachel Veffer. Jonas en Sara Veffer runden een bloemenwinkel aan de Stationsweg en zoch... Read more
10. Twee studenten kalkten op 31 augustus 1941, de verjaardag van Koningin Wilhelmina, op de schoorsteen van de Gooische Stoomwasscherij ‘ORANJE BOVEN’. De bevolking was opgetogen. De daders, de broers Daan en Peter De Moulin, wisten... Read more

 

Leave a Comment

 


 

Download the App

Download the PocketSights Tour Guide mobile app to take this self-guided tour on your GPS-enabled mobile device.

iOS Tour Guide Android Tour Guide

 


 

Updates and Corrections

Please send change requests to changerequest@pocketsights.com.